Ahrefs Nedir?
Ahrefs, SEO sektöründeki bilinen en önemli ve en çok tercih edilen SEO araçlarından birisidir. Ahrefs aracı ile çeşitli SEO çalışmalarının performans raporlarına ve metriklerine ulaşabilirsiniz.
Sizler için hazırlamış olduğum kapsamlı Ahrefs Rehberi ile Ahrefs aracının kullanımı hakında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
İçindekiler
Ahrefs Nedir?
Ahrefs, backlink, anahtar kelime analizi, rakip analizi, sıralama takibi ve site denetimleri için geliştirilmiş profesyonel bir SEO aracıdır.
Ahrefs aracının özellikleri bu özelliklerini düşündüğümüzde web sitelerinin arama sonuç sayfalarında daha üst sıralamalarda yer alması için kullanılmaktadır. Ayrıca, Google, YouTube ve Amazon için anahtar kelime analizi yapmak için de kullanabilirsiniz.
Birçok dijital pazarlama ve SEO uzmanı, belirli bir konuda (sosyal paylaşımlar ve/veya bağlantılar açısından) en iyi performans gösteren içeriği bulmak için Ahrefs’i kullanmaktadır.
Ahrefs Fiyatları
Ahrefs’in fiyatlandırması, seçtiğiniz plana göre değişiklik göstermektedir. İster aylık ister yıllık faturalandırma ile satın alıp kullanabilirsiniz. Ahrefs şuanda ücretsiz bir deneme sunmasa da, 7 $ karşılığında 7 günlük bir deneme süresine sahiptir. Fiyatları ve planları hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Ahrefs Terimleri
Ahrefs’i biraz kullanmaya başladığınızda çok fazla terim ve metriğe sahip olduğunu farkedeceksiniz.
(“UR”, “Ahrefs Sıralaması” ve “CTLD Dağılımı” gibi)
Ahrefs, bu terimlerin ne anlama geldiğini sade bir dille açıklamakta pek başarılı bulmadığımı söyleyebilirim. Araştırmalarım sonucunda bu konuda herhangi bir türkçe kaynak da bulamadım. Bu yüzden sizlere örnek yoluyla bu terimleri paylaşmak istedim. 🙂
Örneğin, Etki Alanı Derecelendirmesini şu şekilde tanımlarlar: “100 puanlık logaritmik ölçekte hedef URL’nin geri bağlantı profili (Backlink Profili), (daha yüksek = daha güçlü)”.
Bu yüzden, tüm temel özelliklere girmeden önce, “Ahrefs’in terimlerinin neler olduğunu ve ne anlama geldiği” konusunu öğrenmeliyiz. Merak etmeyin, hem ingilizce hem de türkçe olarak terimleri açıklıyor olacağım. 🙂 Hazırsanız başlayalım!
İNDİRİMLİ FİYATLARI KAÇIRMA!
Profesyonel SEO Danışmanlığı hizmeti alarak daha fazla organik trafiğe ve dönüşüme ulaşın!
Backlinks (Geri Bağlantılar)
Web sayfanıza ait olan tüm geri bağlantıların sayısını temsil etmektedir.
Organic Keywords (Organik Anahtar Kelimeler)
Google üzerinde ilk 100 sıralamada yer alan anahtar kelimelerin sayısını temsil etmektedir.
Organic Traffic (Organik Trafik)
Organik trafiğinizin miktarını tahmini olarak temsil eden metriktir. Kesin ve net bir sonuç çıkarması imkansız gibi gözükse de çok yakın sonuçlar verebilmektedir.
Traffic Value (Trafik Değeri)
Ahrefs’in “Trafik Değeri” metriği, bir sitenin organik arama trafiğinin değerini dolar cinsinden tahmini olarak vermektedir. Bu metrik, Google Ads tıklama başı maliyet (TBM) verilerine göre belirlenmektedir.
URL Rating – URL Derecelendirmesi (UR):
URL Rating (UR), belirtilen web sitesine giden bağlantı profili kalitesini analiz etmeyi sağlamaktadır. O sayfaya işaret eden geri bağlantıların nitelik ve niceliğinin bir kombinasyonu olarak hesaplanır.
Domain Rating – Alan Adı Derecelendirmesi (DR):
Tüm siteye uygulanan URL Derecelendirmesi (bu, temel olarak Moz Etki Alanı Otoritesinin eşdeğeridir). Web sitelerine 1’den 100’e kadar puanlama yapan bir ölçümleme sistemidir. Bu ölçüm sistemi web sitelerinin arama motorları üzerinde ne kadar iyi sıralama alabileceğini tahmin etmek amacıyla da kullanılır.
Anchors – Bağlantılar:
Bir sitenin bağlantı profilinde en sık kullanılan bağlantı metninin dökümünü bize sunan araçtır.
Refferring Domains – Yönlendiren Alan Adları:
Bir web sitesine, kaç farklı domainden link geldiğini gösteren değere refferring domains denir. Refferring domains, Ahrefs üzerinde baktığınız sayfaya veya siteye bağlantı veren farklı benzersiz web sitelerinin sayısını veren metriktir. Yüksek miktarda yönlendiren alan adı, Google’da daha yüksek sıralamalarda yer edinmeyi kolaylaştırabilir.
CTLDs Distribution – CTLD Dağılımı:
Kısacası CTLD, domain uzantısıdır. Örneğin; (.com, .com.tr, .edu., .org, .de vb.)
Ahrefs Rank – Ahrefs Sıralaması:
Bir sitenin bağlantı profilinin dünya çapındaki sıralamasını veren metriktir. Alexa sıralamasında olduğu gibi, sayı ne kadar düşükse bağlantı profili o kadar iyi olmaktadır.
Parent Topic – Ana Konu:
Bir anahtar kelimenin kapsamına giren geniş konu (örneğin, “ahrefs nedir” Ana Konu “Ahrefs” konusunun altına altında yer almaktadır).
Traffic Potential – Trafik Potansiyeli:
Söz konusu anahtar kelime için 1. sırada yer alırsanız alacağınız trafiğin tahmini miktarını vermektedir.
Keyword Difficulty – Anahtar Kelime Zorluğu:
Belirli bir anahtar kelime için Google’ın ilk sayfasında yer almanın ne kadar zor (veya kolay) olacağı hakkında bilgi vermektedir. Anahtar kelime ne kadar zorsa Google’da üst sıralarda yer almanız o kadar zor olacaktır. Anahtar kelime analizi ve anahtar kelime zorluğu hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Backlink Analizi
Ahrefs, genellikle SEO uzmanları tarafından kullanılan bir araçtır. Bunun sebebi; iyi bir backlink analizi yapabiliyor olmasıdır diyebiliriz. Burada hem rakip hem de internet sitenizin geri bağlantıları hakkında birçok derinlemesi analiz gerçekleştirebilirsiniz.
Backlink Profili
Kapsamlı bir backlink analizi yapmak için backlink profili alanına gitmelisiniz. Bunun için Ahrefs’in site gezgini alanını kullanmalısınız. Analiz yapılacak olan domain, subdomain veya URL bilgisini yazmalısınız. Bu işlem sonrasında sol panelde backlink profili altında birçok modül karşınıza çıkacaktır. Bu modüllerden yararlanarak derinlemesine bir backlink analizi yapabilirsiniz.
Anahtar Analizi
Ahrefs hem backlink analizi hem de anahtar kelime analizi yapmak için harika bir araçtır. Fakat, sadece tek bir SEO aracına bağlanmamak gerektiğini baştan söylemeyebilirim. Şahsi görüşüm; anahtar kelime analizi için çoğunlukla Semrush aracını kullanmaktayım. Daha doğru ve sağlıklı veriler verdiği kanaatindeyim.
Semrush hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki bağlantıyı da ziyaret edebilirsiniz.
Siz de size en uygun ve doğru verileri verecek anahtar kelime analiz aracını kullanabilirsiniz. Ayrıca Instagram hesabım olan; @ogulcan.demirer hesabım üzerinden SEO ipuçları ve anahtar kelime analizi araçları hakkında bilgiler paylaşıyorum. Bana destek olmak ve SEO hakkında bilgi edinmek için takip edebilirsiniz.
Konumuz Semrush olmadığı için, gelelim “Ahrefs aracı ile nasıl mükemmel bir anahtar kelime analizi yapabiliriz?” sorusunu cevaplandırmaya…
Rakipleriniz SEO’ya önem veriyorsa, muhtemelen sizin hedefleme yapmadığınız anahtar kelimeler için hedefleme yapıyor olabilirler.
1. Rakip Site ve Sayfaları Analiz Edin
İşletmenizdeki rakiplerinizin kim olduğu hakkında bir fikriniz olsa bile, işletme rakiplerinizin her zaman Google’daki rakipleriniz ile aynı olmayabileceğini bilmeniz gerekmektedir.
Google’daki rakiplerinizi bulmanın birçok yolu var!
a) Google ‘ilgili’ bir arama yapın
İlgili: Google arama motoru web sitenize benzer içeriklerdeki, ilgili web sitelerini karşımıza çıkaracaktır. Google’a girin. Ardından arama çubuğuna related:alanadiniz.com yazarak arama yapın.
Bu yöntem oldukça eski ve basit bir yöntemdir. Kimi zaman rakip siteleri veya sayfaları göremeyebilirsiniz. Bu yüzden diğer yöntemleri de kullanabilirsiniz.
b) Benzer ve Aynı Anahtar Kelimelere Sahip Web Sitelerini Bulun
Web sitenizi Ahrefs’in Site Gezgini’ne bağlayın ve Rakip Alan Adları raporuna gidin. Rapordaki her web sitesi, sizinle aynı anahtar kelimelerden bazıları için ilk 10’da yer alır ve en üste yakın olanlarla daha fazla örtüşür.
2. Organik Anahtar Kelimeler Kısmına Gidin
Birbirinden değerli olan anahtar kelimeleri bulacağınız noktaya geldik! Bu bölümde, anahtar kelimeler hakkında ufkunuzun açılacağını söyleyebilirim. Fakat, anahtar kelime analizi yaparken, performans getirecek anahtar kelimeleri bulmamız için dikkat etmemiz gereken bazı püf noktalar bulmaktadır.
Altın madeni olarak adlandırılan anahtar kelimeleriniz burada olacaktır. Şimdi, bu bölüm tek başınıza size onlarca fikir verebilecektir. Ancak anahtar kelime araştırmanızı başka bir düzeye taşımak için karşınıza çıkan fikirler için filtreleri kullanmalısınız.
3. Anahtar Kelime Filtrelerini Kullanmak
Daha fazla organik trafik ve daha iyi sıralamalar için anahtar kelime filtrelerini doğru kullanmak oldukça önemlidir. Fakat, başlamadan önce bilmeniz gereken ufak birkaç şey bulunuyor.
Arama Amacı
Aranma Hacmi
Zorluk Derecesi
SEO çalışmalarına yeni başladıysanız muhtemelen işiniz pek de kolay olmayacaktır. Özellikle de sitenize trafik getirecek anahtar kelimeleri bulma konusunda biraz zorlanabilirsiniz. Fakat, şunu unutmayın doğru stratejiler ve biraz sabır ile SEO’da başarıyı yakalayabilirsiniz.
Bu içerik hakkında güncellemeler yapmaya devam edeceğim. İçeriğin güncelliği hakkında sizlere sosyal medya mecralarında bilgilendirme yapacağımı belirtmek isterim. Ahrefs Nedir? Nasıl kullanılır? hakkında umarım bir bilgi sahibi olabilmiş ve fayda sağlayabilmişimdir. 🙂