Sitenizin organik trafiğini artırmanıza ve Google’da sıralamanıza yardımcı olacak eksiksiz bir SEO kontrol listesi mi arıyorsunuz? Doğru yerdesiniz! SEO kontrol listesi adımlarını izleyerek organik trafiğinizi yükseltebilirsiniz.
İçindekiler
SEO Kontrol Listesi Nasıl Kullanılır?
SEO kontrol Listesi’ ni, SEO çalışmalarınızı daha kolay hale getirmek bölümlere ayırdım.
- SEO Temelleri
- Teknik SEO
- Site İçi SEO
- Site Dışı SEO
Bütünsel bir SEO stratejisi için yukarıdakilerin tümüne odaklanmanız gerekiyor. SEO çalışmalarınızda, SEO kontrol listesinden faydalanarak mevcut sorunlarını çözerek SEO’da başarılı olabilirsiniz.
Not: SEO Kontrol Listesi, farklı kaynaklardan ve tecrübelerimden yararlanarak hazırlanmıştır.
SEO Temelleri Kontrol Listesi
Hala SEO’nun tam olarak ne olduğunu bilmiyor musun? SEO’ nun ne olduğunu, arama motorlarının web sitelerinden beklentilerini ve SEO ‘nun faydalarını öğrenmek için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
SEO hakkında bilginiz yoksa, bu kontrol listesi sizi SEO çalışmalarında zorlayabilir. Ayrıca, farklı SEO terimleri ile karşılaşabilirsiniz. Tüm SEO terimlerini de sizler için hazırlamış olduğum “SEO Terimleri” yazımı okuyarak bilmediğiniz SEO terimleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
1. Google Search Console
Google Arama Konsolu yani Google Search Console, sitenizin organik görünürlüğünü ve trafiğini artırmak için kullanabileceğiniz, sitenizin performansına ilişkin paha biçilmez bilgiler sağlayan önemli ve ücretsiz bir SEO aracıdır. Kullanmanın neden bu kadar önemli olduğu, nasıl kurulacağı ve daha fazlası hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlatıda yer alan yazımı okuyabilirsiniz.
Google Search Console
Search Console, kullanıcıların SERP’lerde sitenizi bulduğu arama terimlerini ve anahtar kelimeleri görüntülemenize yarar sağlamaktadır. Ayrıca, Search Console ile arama motoruna site haritaları gönderebilir, tarama hatalarını analiz edebilirsiniz.
2. Google Analytics
SEO çalışmalarından gelen trafiği görüntülemek ve en çok hangi sayfanızın trafik aldığını öğrenmek için Google Analytics kurulumu yapmalısınız. Doğru veriler olmadan, doğru kararlar veremezsiniz. Google Analytics, ücretsiz bir pazarlama analiz aracıdır. Sitenizi kaç kişi ziyaret ediyor, hangi şehirden ziyaretçi alıyorsunuz, hangi kanaldan trafik geliyor gibi sorularınızı cevaplamaktadır. Üstelik, anlık web sitesi trafiğinizi de ücretsiz bir şekilde gözlemleyebiliyorsunuz.
Google Analytics
3. SEO Eklentisi (WordPress Kullanıyorsanız)
WordPress altyapısını kullanıyorsanız, SEO eklentisi kurmalı ve yapılandırmalısınız. Daha iyi site performansı ve daha fazla site trafiği için SEO eklentilerinden birisini kullanabilirsiniz.
En Çok Tercih Edilen WordPress SEO Eklentileri:
- Yoast SEO
- All in One SEO
- RankMath
Hangi SEO eklentisini kullandığınızın bir önemi yok. Önemli olan SEO Kontrol Listesi’ ndeki eksiklikleri ve hataları gidermek diyebilirim. Ben, SEO eklentisi olarak RankMath SEO eklentisini tercih ediyorum. Diğer SEO eklentilerine göre, benim beklentilerimi daha çok karşıladığı için tercih etmekteyim.
4. Site Haritası
Bir site haritasının amacı; arama motorlarının, websitesini daha hızlı ve detaylı taranmasını sağlamaktır. Site haritaları, XML uzantılı dosyalardır. Sitenizin taranmasını ve dizine eklenmesini sağlamak için ana içeriğini belirten bir URL listesidir.
Bir site haritası, tarayıcıya sitenizde hangi dosyaların önemli olduğunu söylemektedir. Ayrıca bu dosyalar hakkında önemli bilgiler sağlar:
- Sayfanın en son ne zaman güncellendiği
- Sayfanın ne sıklıkta değiştirildiği
- Herhangi bir alternatif dil sürümünün olup olmadığı
Google bir dizi farklı site haritası biçimini destekler, ancak XML en yaygın kullanılanıdır. Sitenizin site haritasını genellikle https://www.siteismi.com/sitemap.xml adresinden bulabilirsiniz .
WordPress ve yukarıda bahsettiğim SEO eklentilerden birini kullanıyorsanız, site haritası oluşturmanın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Çünkü, SEO eklentileri, site haritalarını sizin için otomatik olarak oluşturuyor. Bu site haritalarında yapacak olduğunuz ufak optimizasyonlarla SEO uyumlu bir site haritası oluşturmak sizin elinizde!
Site haritanızı oluşturduktan sonra, bunun Google Arama Konsolu ve Bing Web Yöneticisi Araçları’na gönderildiğinden emin olun.
robots.txt dosyanızda site haritanıza da başvurduğunuzdan emin olun.
Aşağıdaki bağlantıdan site haritası hakkında detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
Site Haritası Nedir?
5. Robots.txt Dosyası
Robots.txt dosyası, web sitelerindeki erişim izinlerini içeren metin dosyalarıdır. En yaygın olarak, sitenizin belirli bölümlerinin taranmasını önlemek için kullanılmaktadır. Bir web sayfasının dizinini kaldırmanın ve Google’da gösterilmesini engellemek için kullanılmamaktadır.
Sitenizin robots.txt dosyasını https://www.alanadi.com/robots.txt adresinde bulabilirsiniz .
Teknik SEO Kontrol Listesi
Teknik SEO , sağlam temeller oluşturmanıza ve sitenizin taranıp dizine eklenmesini sağlamanıza yardımcı olur.
İşte akılda tutulması gereken en yaygın teknik en iyi uygulamalar.
6. HTTPS – SSL Sertifikası
HTTPS, 2014’ten beri bir sıralama faktörü olarak biliniyor. Tarayıcıların birçoğu HTTTPS olmayan websitelerini güvenli bulmadığından dolayı erişimini sınırlandırmaktadır. HTTPS kullanıyorsanız, URL kısmının sol tarafında bir kilit ikonu görebilirsiniz.
Sitenizin SSL sertifikasının (HTTPS) olduğundan emin olmalısınız.
7. Google’ın Dizininde Sitenizin Yinelenen Sürümler
Google’ın sitenizin yalnızca bir sürümünü dizine eklemesine izin vermeniz önemlidir.
Bunların hepsi sitenizin farklı sürümleridir ve hepsi tek bir sürüme yönlenmelidir.
https://www.alanadi.com
https://alanadi.com
http://www.alanadi.com
https://alanadi.com
www olmayan veya www olmayan bir sürüm seçmek size kalmış, ancak en yaygın olanı https://www.alanadi.com .
Diğer tüm sürümler , birincil sürüme 301 yönlendirmesi yapmalıdır.
Ayrıca, DNS ayarlarını CloudFlare aracından yapıyorsanız, A Kaydına “WWW” eklemelisiniz. Aksi halde sunucunuzdan domaine erişim sağlanamayabilir.
8. Tarama Hataları
Google Arama Konsolu yani Search Console aracılığıyla mevcut tüm tarama hatalarını hızlı bir şekilde belirleyebilirsiniz. Kapsam sekmesine gidin, hem hataları hem de hariç tutulan sayfaları, ayrıca uyarıları ve geçerli olanları görüntüleyebilirsiniz.
404 hataları ve yanlış standartlaştırılmış sayfalar gibi sorunlar burada görünebilir. Ayrıca, bu işlemleri Screaming Frog, Semrush Site Auidit ve Ahrefs Site Audit araçları üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.
Not: Tarama sorunları web sitenizin SEO performansına doğrudan olumsuz olarak etki etmektedir.
9. Site Hızınızı Artırın
Web sitenizin hızı, Google ve diğer arama motorları için en önemli sıralama kriterlerinden birisidir. Sayfa hızınızı optimize etmek için ücretsiz site hızı ölçme araçlarından faydalanabilirsiniz. Google, 2021 yılında sayfa deneyiminin daha da önemli bir sıralama faktörü olacağını doğruladı. Daha iyi bir sayfa deneyimi, daha iyi açılış hızı ile mümkün olabileceğini unutmamak gerekiyor! Yavaş açılan bir web sitesini kimse beklemez.
[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Web site açılmasının gecikmesi sonucu her geçen saniyede %12 daha az dönüşüm gerçekleşiyor.[/box]
Site İçi SEO Kontrol Listesi
Yararlı içerik ve harika bir sayfa deneyimi olmadan, siteniz organik trafik elde etmek ve sıralamak için mücadele edecektir. Bu, web sitesi sayfaları ve blog gönderileri için geçerlidir. Bu günlerde blog gönderileri için çok fazla rekabet var, bu nedenle önemli anahtar kelimeler için rakipleri geride bırakmak için mümkün olan her adımı atmak çok önemlidir.
Daha fazla okuma için blog SEO kılavuzumuza göz atabilirsiniz .
Sitenizin aşağıdaki kutuları işaretlediğinden emin olun ve yalnızca arama motorlarına odaklanmak yerine kullanıcılar için harika içerik oluşturmaya odaklanın.
10. Bozuk Dahili ve Giden Bağlantılar
Bozuk bağlantılar, kötü kullanıcı deneyiminin bir diğer işaretidir. Hiç kimse bir bağlantıya tıklayıp beklemediği bir sayfa ile karşılaşmak istemez. Ayrıca, tıkladığı bağlantının kırık link olması da kullanıcının web sitesi hakkındaki deneyimini kötü yönde etkilemektedir.
Site Denetimi raporunuzda bozuk dahili bağlantıların bir listesi bulunabilirsiniz. Sayfalarınızdaki bozuk bağlantıları onararak SEO skorunuzu yükseltebilirsiniz.
11. Mobil Uyumluluk
Mobil uyumluluk, Google sıralamasında önemli bir faktördür. 2019’un ortalarından bu yana Google, resmi olarak tüm siteler için mobil öncelikli dizine eklemeye geçiş yaptı. Günümüzde e-ticaret siteleri mobil uyumluluk konusunda sürekli olarak güncellemeler ve iyileştirmeler yapmaktadır. Sebebi, mobil cihazların her an, kolaylıkla erişilebilir olmasıdır. Bu sebepten dolayı, web sayfalarınızın mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Mobil uyumlu bir deneyim sunmuyorsanız, büyük ihtimalle potansiyel müşterileriniz rakiplerinizin web sayfalarına yönleniyor.
12. SEO Dostu URL Yapısı
SEO dostu URL yapısı, arama motorlarının sayfalarınızı taramasını ve neyle ilgili olduğunu anlamasını kolaylaştırır. Sayfa URL’leriniz, kullanıcılar için de basit ve açıklayıcı olmalıdır. URL’lerinizde anahtar kelimeleri geçirerek, Google sıralamalarınızda başarıyı yakalayabilirsiniz.
SEO dostu URL şöyle görünür:
https://www.ogulcandemirer.com/seo-nedir/
Kelimeleri ayırmak için URL’lerinizde tire kullanın; alt çizgi kullanmayın .
URL’leri mümkün olduğunca kısa tutun ( Backlinko tarafından yapılan bir araştırma, daha kısa URL’lerin daha üst sıralarda yer alma eğiliminde olduğunu gösterdi) .
14. Başlık Etiketleri
Optimize edilmiş başlık etiketleri, SEO çalışmalarının önemli bir parçasıdır. Çok önemli ölçüde sıralama kriteridir. Başlık etiketi optimizasyonu yaparken; yenilenen ve 70 karakterden uzun olmamasına özen göstermelisiniz.
Başlık etiketleri, arama motorlarına bir sayfanın ne hakkında olduğunu bildirir ve bir kullanıcının sayfanızı tıklayıp tıklamayacağını etkilemektedir. Bu yüzden kritik bir öneme sahiptir. Başlık etiketlerinizde anahtar kelimenizi geçirerek daha fazla organik trafik ve daha yüksek Google sıralamaları elde edebilirsiniz.
Ayrıca SERP’lerde kesilebilecekleri için çok uzun başlık etiketlerinden kaçınmalısınız. Genel olarak, 70 karakterin üzerindeki başlık etiketleri, arama yapan kullanıcılarda kesilmiş olarak görüntülenecektir.
16. Yinelenen, Eksik veya Uzun Meta Açıklamaları
Meta açıklamalar, SERP’lerde başlık etiketinin altında görünmektedir. Sayfa ve içerik hakkında özet bilgi vermektedir. Kullanıcıların sayfanızın ne hakkında olduğu konusunda fikir verir.
Meta başlıklar ve meta açıklamalar organik tıklama oranınızı (TO), olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir. Bir meta açıklamanız yoksa, Google sayfanızın içeriğinin bir kısmını görüntüler, ancak bu, gezinme metni ve diğer öğeleri bulundurabilmektedir. Rasgele görüntülenen bir meta açıklaması da kullanıcılar tarafından dikkat çekmeyebilir veya yeterli gelmeyebilir. Bu sonuç da tıklanma oranınıza doğrudan etki etmektedir.
Ayrıca, meta açıklamalarınızda anahtar kelimenizi kullanmayı, özgün bir açıklama yazmayı unutmayın!
Meta Açıklamalar (Meta Descriptions) Hakkında detaylı bilgi için;
17. Görsellerin Alt Etiketleri
Her zaman görsel SEO optimizasyonuna dikkat edin. Çok unutulan, dikkat edilmeyen fakat bir o kadar önemli olan bir SEO çalışması da Görsel SEO çalışmalarıdır. Açıklayıcı bir görsel metin kullanımı, görsel boyutunu küçültme ve kaliteli görsel kullanımı da bir Görsel SEO optimizasyonudur.
Web sayfalarınızın içeriklerinde görsel alt etiketleri kullandığından emin olmalısınız. Görsel alt etiketleri sadece arama motorlarının görselleri tanımlaması için değil aynı zamanda görme engelliler için de kullanışlıdır.
Site Dışı SEO Kontrol Listesi
SEO başarısını artırmak istiyorsanız, sayfa dışı SEO faktörlerini es geçmemelisiniz. Bunlar genellikle basitçe bağlantı kurma olarak düşünülse de, bu durum sadece backlink satın almaktan ibaret değildir. Ayrıca, kesinlikle ve kesinlikle backlink satın alarak SEO çalışması yapılamaz. Profesyonel bir SEO uzmanı, size backlink paketi satmaya çalışmaz. Bu konuda web sayfalarınıza gelecek olan backlinklerin alakalı ve sayfalarınıza dönüşüm getirecek bağlantılardan oluşmasına önem vermelisiniz.
18. Google İşletme Profili (Google My Business)
Google Benim İşletmem ile Yerel SEO çalışmaları yaparak bulunduğunuz lokasyondaki potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Yerel SEO hizmeti sayesinde küçük işletmelerin dijital performansları önemli ölçüde artmaktadır.
Google Benim İşletmem ile SEO performansınızı katlamak için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
20. Backlink Analizi
Rakibinizin bağlantı profili hakkında bir fikriniz yoksa, onları geride bırakmak için nasıl bir strateji planlayabilirsiniz?
Rakibinizin içeriğini analiz etmek için zaman harcamak önemli olduğu gibi, kaynak profillerini derinlemesine araştırmak için de biraz uğraşmalısınız. Backlink analizi yapmak için çeşitli Backlink Analiz Araçları bulunmaktadır. Backlink Analizi araçlarından benim kullandıklarım:
- Semrush
- Ahrefs
- UberSuggest
Özet
SEO Kontrol Listesi yazımın sonuna geldik. SEO Kontrol Listesi’ nde yer alan maddeleri yerine getirerek SEO performansınızda ciddi artışlar, iyileşmeler gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca, sonuçlarınızı sosyal medyadan veya yorumlar kısmında benimle paylaşarak beni destekleyebilirsiniz.
Instagram: ogulcan.demirer