Google Sayfa Deneyimi: SEO’da Başarılı Sonuçlar
Google, kullanıcılara iyi bir sayfa deneyimi sunan web sitelerini ödüllendirir. Kısacası, SEO yapan her web sitesi iyi bir deneyim sunmalıdır. Web sitenizin başarılı olmasını istiyorsanız, mümkün olduğunca çok sayıda sayfa deneyimi faktörü için onu optimize etmeye odaklanmalısınız.
SEO Notları serisinin bu içeriğinde, sayfa deneyiminin temel ilkelerini ele alacağız ve SEO çalışmalarına yönelik uygulanabilir ipuçlarını sizinle paylaşıyor olacağım. Google Sayfa Deneyimi, SEO için son derece önemli bir metriktir.
İçindekiler
Google Sayfa Deneyimi Nedir?
Google Sayfa Deneyimi, kullanıcıların belirli bir web sayfasıyla etkileşimlerini ölçen bir dizi metriktir. Bu konsept Mayıs 2020’de Google tarafından tanıtıldı ve o zamandan bu yana birçok güncellemeden geçtiğini söyleyebiliriz.
Google, kusursuz kullanıcı deneyimleri sağlayan web sitelerine her zaman öncelik vermiş ve bunları SERP sonuçlarının en üstünde iletelemiştir. Geçmişte Google’ın algoritmaları öncelikle web sitesi hızına odaklanıyordu. Ancak olumlu bir kullanıcı deneyimi sağlamak için bir web sitesinin yalnızca hızlı yüklenmesi değil, aynı zamanda kullanımı kolay olması ve ziyaretçilerine gerçekten fayda sağlaması/değer sunması gerekiyor. Google Sayfa Deneyimi güncellemesi ile kullanıcı deneyimine her zamankinden daha fazla önem veriyor.
Google, kullanıcıların belirli bir web sayfasını nasıl algıladığını ve bu sayfayla nasıl etkileşim kurduğunu değerlendirmek için aşağıdakiler de dahil olmak üzere aşağıda yer alan önemli sinyalleri kullanıyor:
- Core Web Vitals (Temel Web Verileri): Hız, yanıt verme ve görsel kararlılık dahil olmak üzere kullanıcılar için bir web sayfasının yükleme performansını ölçen bir metriktir.
- Mobile Friendliness (Mobil Uyumluluk) : Bir web sayfasına mobil cihaz üzerinden erişmin ve kullanımın kolaylığı
- HTTPS Güvenliği : Dizine eklenen HTTPS ve HTTP URL’lerinin sayısı
- Largest Contentful Paint: En Büyük İçerikli Boyama
İyi bir sayfa deneyimine sahip olmak için site sahiplerinin sayfalarını mümkün olan her açıdan optimize etmesi gerekir. Bu noktada SEO çalışmaları devreye giriyor! Web sitelerinin kullanıcılara en iyi değeri/faydayı sunmasını ve arama motoru sonuç sayfalarında daha iyi sıralamalar elde etmesini sağlamak için her metriğin düşünülmüş ve optimize edilmiş olmasında fayda var! Peki bu sayfa deneyimi nasıl çalışıyor?
Sayfa Deneyimi nasıl çalışır?
Google, sayfa deneyiminin bir sitenin arama sonuçlarındaki (SERP‘deki) sıralamasını etkileyebileceğini ancak bu mekanizmasının hala tam olarak anlaşılmadığını belirtiyor. Ancak Google’ın, kullanıcılarına iyi bir deneyim sağlayan içeriği aradığını biliyoruz. Ayrıca kaliteli sayfaları, yüksek kaliteli içerikleri daha iyi sıralamalarla ödüllendirdiğini de biliyoruz.
Google Sayfa Deneyimi algoritmaları, bir sayfanın kullanıcının ihtiyaçlarına ve genel kullanıcı deneyimine uygunluğunu değerlendirdiğini söyleyebiliriz. Bu sinyallerin tümü sıralamayı doğrudan etkilemese de, başarıya katkıda bulundukları için sayfa deneyiminin iyi olmasına dikkat etmelisiniz.
SEO ve Google Sayfa Deneyimi
Web siteniz SEO çalışmalarına rağmen arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’de) ikinci, üçüncü veya dördüncü sayfasında mı kaldı? Web sitenizin kullanıcı deneyimi sorunu olabilir. Google birçok sıralama sinyalini değerlendiriyor. Web sayfalarını daha iyi sıralamak için tıklama oranı (TO), bekleme süresi ve hemen çıkma oranı gibi çeşitli arama motoru sıralama sinyallerini de kullanıyor.
Web sitenizi ziyaret edenler, sayfa deneyimlerinden memnun kalmazlarsa hemen sitenizden çıkacaklardır. Google, bunu web sayfanızın kullanıcılara değer sunmadığının bir göstergesi olarak değerlendirebilir ve arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almayı zorlaştırabilir.
Google, mobil cihazlardan en yüksek trafiğe ulaştıktan sonra web sitesi kullanıcı deneyimini daha da önemli hale getirdi. Mayıs 2020’de Google, bir sayfanın kullanıcı deneyiminin net bir metriğini sağlamak ve kullanıcıların internet üzerinde çok sayıda kaliteli bilgiye erişmesini engelleyen sorunları belirlemek için Önemli Web Verileri’ni duyurdu. Önemli Web Verileri (Core Web Vitals) ile UX, SEO çalışmaları için kritik bir öneme sahip oldu.
Core Web Vitals Metrikleri ve Sayfa Deneyimi
Largest Contenful Paint – En Büyük İçerikli Boya (LCP)
Cumulative Layout Shift – Kümülatif Düzen Kayması (CLS)
HTTPS
Mobil Uyumluluk
First Input Delay (FID)
Time to first byte – İlk bayta ulaşma süresi (TTFB)
No Intrusive Interstitials
Google Sayfa Deneyimi Nasıl Raporlanır?
Google Arama’daki sayfa deneyimi, Search Console’da aşağıdaki ölçütler kullanılarak raporlanır:
Core Web Vitals
Core Web Vitals, kullanıcılar için sayfa yükleme deneyiminin hızını, uyumluluğunu ve kararlılığını test eder. Core Web Vitals raporu, her bir sayfa için Hızlı, İyileştirme gerektiriyor veya Yavaş şeklinde bir derecelendirme içerir. Bir sayfanın sayfa deneyimi durumunun Hızlı olması için CLS ve LCP’deki Core Web Vitals derecelendirmesinin Hızlı olması, ayrıca INP’de de Hızlı olması (veya yeterli veri olmaması) gerekir. Core Web Vitals olmayan URL’ler, Sayfa Deneyimi raporunda görünemez. Core Web Vitals raporunu açın.
HTTPS Kullanımı
Bir sayfanın Search Console’da “Hızlı” olarak raporlanması için HTTPS üzerinden sunulması gerekir. HTTPS raporunu açın.
Sayfa Deneyimi Raporunun Kapsamı
Bir URL’nin rapor verilerinde sayılması için:
- URL’nin, Önemli Web Verileri raporunda verisinin olması gerekir. (İstisna: Core Web Vitals verisi olmayan bir URL, kendisiyle ilgili URL grubu Core Web Vitals’da yer alıyorsa Sayfa Deneyimi’nde görünebilir). Ayrıca Core Web Vitals, standart URL’leri değil, gerçek URL’leri raporlar.
- URL dizine eklenmiş ve Google Arama’da görünmüş olmalıdır.
Eksik Veriler
Sayfa Deneyimi raporunun yerine Sitenizde yeterli miktarda kullanım verisi yok ifadesini görüyorsanız bunun iki nedeni olabilir. Mülkünüz, Search Console’da yenidir ya da CrUX raporunda, seçilen cihaz türü (masaüstü veya mobil) için anlamlı bilgi sağlamaya yetecek miktarda veri bulunmuyordur. CrUX veritabanı, URL’lerin Search Console mülkünün bir parçası olup olmadığına bakılmaksızın bu URL’lerle ilgili bilgi toplar, ancak bir mülk oluşturulduktan sonra CrUX veritabanındaki mevcut verilerin analiz edilip yayınlanması birkaç gün sürebilir.
Raporda Core Web Vitals için Veri yok ifadesini görüyorsanız sitenizdeki URL’ler için yeterli miktarda yeni veriniz olmadığı anlamına gelir. Burada bir şey yapmanız gerekmez. Kart için veri oluşturacak kadar yeterli kullanıcı trafiği gerçekleşene kadar beklemeniz yeterlidir.
Raporda Core Web Vitals için Yeterli yeni kullanım verisi yok ifadesini görüyorsanız Core Web Vitals bilgilerini oluşturmak için yeterli miktarda yeni CrUX verisi yok demektir. CrUX verileri, kullanıcı ziyaretleriyle oluşturulur. Burada bir şey yapmanız gerekmez. Bu raporu oluşturmak için yeterli kullanıcı trafiği gerçekleşene kadar beklemeniz yeterlidir.
Google Sayfa Deneyimi: SEO için Ne Kadar Önemli?
Sayfa deneyimi, SEO için oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Google Arama, sayfa deneyimi yetersiz olsa bile her zaman en alakalı içeriği göstermeye çalışır. Ancak birçok sorgu için çok sayıda faydalı içerik sunulmaktadır. Bu tür durumlarda, iyi bir sayfa deneyimi Arama’da başarılı olmanıza yardımcı olabilir.
Google Sayfa Deneyimi: Sıkça Sorulan Sorular
- Google’ın sıralama için kullandığı tek bir “sayfa deneyimi sinyali” mi var?
Hayır, tek bir sinyal yok. Temel sıralama sistemlerimiz, genel sayfa deneyimiyle uyumlu olan çeşitli sinyalleri inceler.
- Sıralamalarda sayfa deneyimiyle ilgili hangi unsurlar kullanılıyor?
Bu sayfada listelenenler de dahil olmak üzere sayfa deneyiminin birçok unsuru vardır. Tüm unsurlar, sıralamada bilgi sağlamak için doğrudan kullanılmasa da bunlar genellikle arama sıralamasındaki başarı ile uyumludur ve dikkate değerdir.
- Core Web Vitals gerçekten önemli mi?
Site sahiplerinin Arama’da başarıya ulaşmak ve genel olarak mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlamak için Core Web Vitals durumunun hızlı olmasını önemle tavsiye ederiz. Ancak mükemmel bir Google sayfa deneyimi, Core Web Vitals’tan daha fazlasını içerir. Search Console’da bulunan Core Web Vitals raporunda veya üçüncü taraf Core Web Vitals raporlarında iyi istatistiklere sahip olmak sıralamaların iyi olacağının garantisi değildir.