SEO Notları

Nofollow Nedir?

Nofollow Link nedir?

Nofollow (rel=“nofollow”), arama motoru tarayıcılarına bağlantıyı takip etmemeleri ve dolayısıyla bağlantılı sayfayı taramamaları talimatını veren bir bağlantı özelliğidir. Nofollow bağlantılar, Google PageRank’i veya başka herhangi bir sinyali bunlar üzerinden aktarmadığından, bağlantılı URL’nin arama motoru sıralamalarını etkilemez.

Nofollow etiketinin çıkış hikayesini sizinle paylaşmak istedim. Hikaye 2005 yılında Google’ın nofollow etiketini tanıtmasıyla başlıyor. Sorun ise; 2005 yılında yorumlardaki spam bağlantılar! Google bu spam yorumlardaki bağlantılar ile mücadele etmek için nofollow etiketini ortaya çıkartıyor…

2019 yılında Google, özellikle sponsorlu ve kullanıcı tarafından oluşturulan bağlantılar için rel=“sponsored” ve rel=“ugc” özelliklerini tanıttı!

Nofollow Linki HTML kodunda şu şekilde görünür:

<a href="https://www.ogulcandemirer.com" rel="nofollow">Oğulcan Demirer</a>

Ayrıca, robots meta etiketinde veya X-Robots-Tag’de tarayıcılar için “nofollow” yönergesi varsa, bu sayfadaki tüm bağlantıların otomatik olarak nofollow olacağını unutmayın!

<meta name="robots" content="nofollow">

Nofollow SEO için önemli mi?

Nofollow bağlantılar, hedef URL’nin arama motoru sıralamalarını etkilememektedir. Ancak bazı SEO uzmanları bağlantı profillerinin (backlinklerin) daha doğal görünmesini sağlamak için kasıtlı olarak nofollow backlinkler oluşturmaktadır. Nofollow bağlantılar, SEO çalışmaları için kimi zaman oldukça önemli olabiliyor. Bir alt başlıklarda nofollow bağlantıların neden önemli olduğunu ve ne zaman kullanılacağını inceleyeceğiz.

Popüler web sitelerinden nofollow geri bağlantılarınız yani backlinkleriniz (diğer web sitelerinden sitenize verilen linkler) varsa, bunlar sitenize yönlendirme trafiği getirebilir.

Aslında haber siteleri gibi bazı siteler, harici bağlantılar (başka web sitelerine yönlendiren bağlantılar) için yalnızca nofollow özelliklerini kullanır. Ancak, ben backlink konusunda oldukça hassasım.  Alakasız veya SPAM backlinkler almak yerine hiç backlink almamayı tercih ederim. Sıfır backlink ile yüzbinlerce organik trafiğe ulaştığımız birçok projemiz bulunuyor.

Backlink olmadan da SEO yapılabilir, rekabeti yüksek anahtar kelimelerde de iyi sıralamalar elde edilebilir. Bana kalırsa; backlink alınmaz, verilir…

Kalitesiz ve sektörünüz ile alakasız sitelerden backlinkler alarak sadece Google’ı kandırmaya çalışırsınız. Başta kısa süreli başarı elde etmiş gibi gözükür, sonrasında büyük bir düşüş yaşayabilirsiniz. İnternette bunun birçok örneği bulunuyor.

Nofollow bağlantıların en çok kullanıldığı durumlar:

  • Onaylamak istemediğiniz bir sayfaya bağlantı vermek:  Bağlantı verilen sayfayla ilişkilendirilmek istemiyorsanız.
  • Sponsorlu/ücretli bağlantılar: Bağlantı herhangi bir şekilde sponsorluysa veya satın alındıysa rel=”sponsorlu” ifadesini kullanın. Bu, hem sitenizden diğer sitelere işaret eden bağlantılar hem de sitenize işaret eden bağlantılar için geçerlidir.
  • Bağlı kuruluş bağlantılarını kullanma: Benzer şekilde, web sitenize veya web sitenizden gelen bağlı kuruluş bağlantıları için rel = “sponsored” kullanın.
  • Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin dahil edilmesi . Kullanıcılar tarafından web sitenizde oluşturulan bağlantılar için (yorumlar alanı gibi) rel=’ugc’ kullanın. Aksi takdirde, insanlar kendi sıralamalarını iyileştirmek amacıyla sitenize bağlantılarla spam gönderecektir.

Oğulcan Demirer

SEO bir deniz ve ben sadece bir SEO sakiniyim. Bu denizin dalgalı ya da sakin olması da benim için önemli değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu