Organik Trafiğim Neden Düşüyor?
Organik trafik, bir sitenin gelişmesi için kesinlikle gereklidir. Organik trafikte bir düşüş görürseniz, bu sorunları tespit etmeniz ve çözmeniz gerekmektedir. SEO alanında son zamanlarda bir çok güncelleme ve değişiklik oldu.
Organik trafik metriklerinde sürekli değişimler gözlemlendi. Organik trafiğinizin düşmesinin altında yatan birçok sebep olabilir. Organik trafiğim neden düştü? Google algoritması mı değişti? SEO bitti mi? Siteme SEO saldırısı mı yapıldı? Yanlış bir optimizasyon mu yaptım? Sorularını sürekli soruyor olabilirsiniz.
İşte, bu sorularınıza aradığınız cevabı bulmanız için doğru yerdesiniz. Sitelerin organik trafiğinin düşmesi korkutucu bir durum olarak gözükse de her zaman korkulması gerekilen bir durum değildir.
Organik Trafikte Ani Düşüşün En Önemli 12 Nedeni
Google Analytics’i kullandınız ve gördünüz, sitenizdeki trafikte bir düşüş oldu. Şimdi bu konuda ne yapabilirsiniz? Bu, sürecin en önemli kısmı; ilerlemek için bir plan geliştirmektir. Sorunu düzeltmenize ve ilerlemenize imkan sağlayacaktır! İşte trafiğinizin düşmesinin en önemli nedenlerinden bazıları:
1. Algoritma Değişiklikleri
SEO çalışmalarınızda, sadece arama motorları için optimizasyon çalışmaları yapıyorsanız, güncellemelerden ve algoritma değişikliklerinden olumsuz etkilenebilirsiniz.
Google belirli dönemlerde algoritmasını günceller ve çeşitli nedenlerle web site trafiğiniz düşüş yaşayabilir. Bu şekilde meydana gelen düşüşler sizin hatanız değildir. Fakat, SEO çalışmalarınızın başında belirlediğiniz strateji doğru olmayabilir.
SEO’da amaç: hedef kitleye en iyi sonuçları sunmaktadır. Kullanıcılara harika bir deneyim kazandırmaktır. Bu yüzden, hedef kitlenizdeki kullanıcılar gibi düşünmelisiniz.
Sitenizin SEO’suna güveniyorsanız, algoritma değişikliklerine bakmanıza bile gerek yoktur. Trafiğinizde iniş ve çıkışlar illaki olacaktır. SEO’nun uzun vadede size yarar sağladığını unutmayın 🙂
2. Yaptığınız SEO Değişiklikleri
Bazen yeni bir altyapıya, yeni bir siteye, içerik sunmanın yeni yollarına veya yeni bir SEO stratejisine ihtiyaç duyarsınız. Bunların herhangi biri veya tümü, potansiyel olarak organik trafiğinizi engelleyebilir.
SEO çalışmalarında başarı yakalamak için Teknik SEO değişiklikleri tamamladıktan sonra site içi SEO çalışmalarına devam etmelisiniz. Yapılan yanlış optimizasyonlar anlık olarak site trafiğinde kayıplara yol açabilir. Ayrıca, yanlış hedeflenmiş anahtar kelimeler ile daha fazla organik trafiğe ulaşamayabilirsiniz. Anahtar kelime stratejinizi iyi belirlemelisiniz.
Yapılan SEO hataları, organik trafiğinizi ve anahtar kelime pozisyonlarınızı olumsuz etkileyebilir. Bu anlamda, alanında başarılı SEO uzmanı veya SEO Ajansı ile çalışmanızı öneririm.
3. Google Tarafından Cezalandırılmak
Google’dan ceza almak websiteleri ve sitelerin geleceği için oldukça önemli bir durumdur. Google cezası, web sitenizin artık sıralama sonuç sayfalarında çıkmasını engelleyecektir.
Peki, Google web sitelerini neden cezalandırır?
Sitenizde lisanssız eklenti veya tema kullanıyorsanız, içeriklerinizde yanlış bağlantılar bulunuyorsa Google’ın sitenizi cezalandırmaması imkansıza yakındır.
Google botları yardımı ile sitenizi belirli zamanlarda kontrol etmektedir. Bu kontroller sayesinde sitenizin alaka düzeyini, sayfalarınızın açılış hızını, içeriklerinizin özgünlüğünü ve daha birçok etkeni belirlemektedir. Bu belirlediğin etkenler ise sıralama faktörleri olarak bilinmektedir. Sıralama faktörlerine uymayan, Google’ın istemediği davranışlar da cezalandırılmaktadır.
Google cezalandırması sonucunda siteniz artık arama sonuç sayfalarından silinir. Bu yüzden organik trafiğiniz anlık olarak sıfıra ulaşır. Sonuç olarak; Google’ın istemeyeceği ve siteniz için zararlı olabilecek her türlü davranıştan kaçınmalısınız. Yapılan her çalışmanın doğal olmasına önem vermelisiniz. 🙂
4. Teknik SEO’yu Unutmak
SEO’nun sürekli olarak denetlenmesi gereken birçok yönü vardır . Tıpkı bir evi temizlemek gibi, web sitenizin günlük işlemlerini sürekli olarak takip etmeniz gerekmektedir. SEO’da başarı ancak bu şekilde geliyor!
Robots.txt dosyasının bakımı, sayfa yükleme optimizasyonu, adreslenmesi gereken potansiyel UX sorunları, mobil uyumluluk sorunları, bağlantı sorunları, sitenizin dizine eklenmesi vb. gibi görevler bulunmaktadır. Söz konusu Teknik SEO olduğunda, bunların üzerinde durmanız ve optimize edildiğinden emin olmalısınız.
5. Sıkıcı İçerik, Sıkıcı Başlıklar, Sıkıcı Açıklamalar
Web sitenizdeki SEO çalışmalarına istediğiniz kadar güvenseniz de kaliteli bir içeriğiniz yoksa; sonuç hüsran olacaktır. Fakat, burada içeriğinizin SEO uyumlu olması da oldukça kritik bir öneme sahiptir.
Sayfa açıklamalarının, başlıkların ve meta etiketlerin, diğer tüm yazılı içerikler kadar önemli olduğunu unutmamalısınız. Sitenizdeki yazılı içeriğin özlü, akılda kalıcı ve bilgilendirici olduğundan emin olun. Her zaman içeriğinizin özgünlük kontrolünü sağlayın.
6. Kayıp Web Sitesi Bağlantıları
Web siteniz için bağlantı oluşturmayı bilmiyorsanız hemen öğrenmelisiniz. Dışarıdan uygun fiyatları backlink paketleri ile SEO’da başarı elde etmeniz mümkün değildir.
Backlink paketlerinin siteniz için hiçbir yararı olmayacaktır. Yararı olacak olsa, herkes backlink paketi alarak 1. sıraya yükselirdi.
Siteniz için yüksek kaliteli bağlantılar kullandığınızdan, bozuk bağlantıları düzelttiğinizden ve bağlantı verilen içeriğin bilgilendirici, dikkat çekici ve kullanışlı olduğundan emin olun. Size dönüşüm ve trafik getirecek sayfalardan geri bağlantılar almaya özen gösterin.
7. Mevsimsel Trafik
Anahtar kelime araştırması yaparken, anahtar kelimelerinizin trendlerine bakıyor musunuz? Web sitenizin hedef kitlesi, hedeflediğiniz anahtar kelimeleri sadece belirli dönem ve zaman aralıklarında aratıyor olabilir. Bu da mevsimsel olarak trafik kaybı yaşayacağınızın belirtisidir. 🙂
Eğer ki mevsimlik bir iş yapıyorsanız, organik trafiğinizin belirli zamanlarda düşüş göstermesine şaşırmamak gerekir.
8. Anahtar Kelime Pozisyon Kayıpları
Anahtar kelimeler, arama sonuç sayfalarında sürekli sıralama değişiklikleri yaşamaktadır. Fakat, kimi zaman bir sayfanız arama sonuç sayfasından geçici olarak kaybolabilir. Organik trafiğim neden düşüyor? Bu durumda; sayfanızın SEO optimizasyonunu tekrar kontrol etmenizi öneririm.
Eğer ki, yeni bir sayfaya sahipseniz ve üzerinden belirli bir zaman geçmediyse sıralamalarınız oynayabilir. Sabitlenene kadar, ciddi organik trafik kayıpları yaşayabilirsiniz.
9. Yavaş Açılan Sayfalar / Websitenin Yavaşlaması
Organik trafiğim neden düşüyor? Sorusunun cevabı genellikle yavaş açılışa sahip olmanız olabilir. Sitenizin altyapısı, açılış sayfaları hızlıydı fakat onlarca ürün ekledikten ve belirli bir zaman geçtikten sonra yavaşladı mı? Eğer, cevabınız evet ise, durum biraz korkutucu olabilir. Yavaş açılan sayfalar hızlı bir şekilde arama sonuç sayfalarından kaybolabiliyor.
Bu durumda site içi ve teknik SEO ayarlarınızı kontrol edin. Yüksek boyutlardaki görsellerinizde küçükle işlemleri uygulayabilirsiniz. Fakat, bu da işe yaramıyorsa; altyapınızı değiştirebilir, sunucunuzun bant&dosya genişliğini yükseltebilir ya da çalıştığınız hosting firması ile görüşebilirsiniz.
Not: Sitenizin yavaş açılıyor olması, hosting firmalarının düşük kalitede hizmet vermesi anlamına gelmez. Çünkü sitenizi hosting firması tasarlamıyor ve optimize etmiyor! Bu durum tamamen sizin sorumluluğunuzdadır. 🙂
10. Sıkıcı İçerik, Sıkıcı Başlıklar, Sıkıcı Açıklamalar
Sitenizdeki içeriklerin kaliteli olması gerektiğinden sürekli olarak bahsediyorum. İçeriğiniz kaliteli ve özgün olabilir. Fakat, sıkıcı bir konuya sahip ve kullanıcılarınızın ilgisini çekemiyorsa, trafik kaybı yaşayamanız mümkündür.
Kullanıcılarınız için keyif alacakları, bilgi edinecekleri ve dikkatlerini çekecek başlıklar, açıklamalar ve konular yazmalısınız.
11. Güncelliğini Kaybeden İçerikler
İçeriğiniz güncelliğini kaybettiyse, muhtemelen aldığı trafiğin tamamına yakının kaybetmişsinizdir. Güncel içerik hem arama motorları için hem de kullanıcılar için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Örneğin; bir haber sitesi sahibisiniz, güncel olmayan bir içerik ile organik trafiğinizi artıramazsınız.
12. Alan adı Değişikliği
Domain değişikliği yaparken organik trafiğinizi kaybetmeyeceğinize inanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Sitenizin içerikleri aynı kalsa dahi gerekli sayfa ve içerik yönlendirmelerini yapmanız gerekmektedir. Alan adı/domain değişikliğinde trafik kaybı yaşamadan domain değişikliği nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız; aşağıdaki bağlantıda yer alan blog yazımı ziyaret edebilirsiniz.
Hocam eline koluna sağlık. Sektöre sizin kadar emek veren birisini daha görmedim başarılarınızı devamını diliyorum
Teşekkürler kaliteli bir içerik olmuş.