SEO Notları

Rakip Site Analizi Nasıl Yapılır?

Rakip site analizi, markanızı dijitalde büyütmenin en etkili yolları arasında yer almaktadır. Bir rakip web sitesi analizi yaparak, müşterileri çekmek ve işlerini büyütmek için hangi strateji ve taktikleri kullandıklarına dair fikir edinebilirsiniz.

Bu rehberde, rakiplerinizin web sitelerinin nasıl etkili bir şekilde analiz edileceğini, onların güçlü ve zayıf yönlerini nasıl belirleyeceğinizi ve SEO stratejilerini keşfedeceğiz. Bu nedenle, ister SEO’ ya yeni başlıyor olun, ister işinizi bir üst seviyeye çıkarmayı amaçlayın, istiyorsanız, bilmeniz gereken tüm ipuçlarını ve püf noktalarını bu rehberde bulabilirsiniz.

Rakip Site Analizi Nedir?

Rakip site analizi, pazarlama stratejilerini anlamak ve kendi işiniz için potansiyel fırsat alanlarını belirlemek için rakiplerinizin çevrimiçi varlığını inceleme sürecidir. Rakiplerinizin potansiyel müşterilerine ulaşmak için hangi taktikleri kullandığını öğrenmek için; rakip site analizi yapabilirsiniz.

Rakip Site Analizi İşletmenize Nasıl Fayda Sağlar?

Rakiplerinizin çevrimiçi varlığını analiz etmek, sektörünüzdeki diğer işletmeler için en iyi hangi taktiklerin işe yaradığı konusunda size bilgi verebilir. Bu, hangi stratejilerin işe yarayıp hangilerinin yaramadığını inceleyerek sitenizi daha etkili hale getirme konusunda size fikir verecektir.

Rakipleriniz özellikle yenilikçi stratejiler kullanmasalar bile, web sitelerini analiz etmek, sizin kullanmadığınız belirli stratejileri ortaya çıkarabilir ve bu sizin markanız için de iyi sonuç verebilir.

Tabii ki, rakip site analizi rakiplerinizin hangi stratejileri kullandığını/uyguladığını öğrenmenize yardımcı olacaktır. Dijital pazarlama süreçlerinde, yararlanabileceğiniz farklı stratejileri de kendi markanızda uygulamanıza yarar sağlayacaktır. Nasıl yaptığınızdan bağımsız olarak, rekabet analizi bir adım önde olmak için önemli bir süreçtir.

Rakip Site Analizi Gerçekleştirmenin 8 Adımı

Rekabeti analiz etmek, içerik oluştururken, sitenizi arama motorları için optimize ederken vb. zamanınızı ve kaynaklarınızı nereye harcayacağınıza karar vermenize yardımcı olmaktadır. Rakip site analizi gerçekleştirmeden önce aşağıdaki adımları takip edin!

1. Rakiplerinizin bir listesini yapın ve belirleyin.

Herhangi bir rakip web sitesi analizindeki ilk adım, rekabetinizi belirlemektir. Bu, ne kadar kapsamlı olmayı planladığınıza bağlı olarak farklı şekilde yapılabilir. Bu bilgileri bulabileceğiniz üç ana kaynak vardır:

  • Sektörünüzdeki bildiğiniz rakipleriniz.
  • En alakalı anahtar kelimeleriniz için bir Google sonuç sayfaları (SERP).
  • Semrush, Ahrefs ve SimilarWeb gibi özel yazılımlar ve çevrimiçi araçlar.

Rakiplerinizi bulduktan sonra, her biri için bir şirket profili oluşturmak için onlar hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmek çok önemlidir. Web sitesi URL’si, her şirketin ne zaman ve kim tarafından kurulduğu, yöneticilerinin isimleri ve elinize geçen diğer veriler gibi bilgiler önemlidir.

Dijital’de başarı sağlamak için rakiplerinizi yakından tanımalısınız.

2. Konumlarını analiz edin.

Rakiplerinizin bir listesine sahip olduğunuzda, web sitelerini analiz etmeye başlamanın zamanı geldi ve işe konumlandırma ile başlamalısınız. Bu, her şirketin web sitelerinde kendileri hakkında ne söylediğine bakmayı ve sektörün geri kalanıyla ilgili olarak kendilerini nasıl gördüklerini anlamayı içerir.

Analiz edebileceğiniz birkaç önemli adım var. Bu adımlar:

  • Ne yaptıklarını çok yüksek düzeyde tanımlamaları gereken sloganları.
  • Genellikle “Hakkımızda” sayfalarında bulacağınız misyon ve vizyon sayfaları.
  • Rakiplerinin kendilerini hedef kitlelerine en iyi nasıl tanımladığını düşündükleri hakkında bir fikir edinmek için web sitelerinde kullandıkları dil.

3. Hedef segmentlerini tanımlayın.

Rakibinizin stratejilerini anladıktan sonra, pazarlama çabalarını analiz etmeye başlamanın zamanı geldi ve bu , hedef segmentlerini belirlemeye başlayın. Bunu web sitelerinden veya pazarlama materyallerinden anlamak her zaman kolay olmadığı için zor olabilir. Ancak, burada analiz edebileceğiniz bazı ipuçları var.

B2B şirketleri söz konusu olduğunda, rakiplerinizin hedeflediği müşteri türlerini hızlı bir şekilde anlamanın en kolay yollarından biri, müşteri listelerini kontrol etmektir. B2B şirketleri her zaman müşterileri hakkında yeni potansiyel müşterilerle güven oluşturmayı amaçlar, bu listeyi web sitelerinin ana sayfasında veya alt sayfalarında bulabilirsiniz.

4. Site performansını ve kullanıcı deneyimini analiz edin.

Rakip sitelerin SEO ve dijital performansını analiz etmek, markanızın dijital performansını etkileyecektir. Bu noktaya kadar analizimizi yalnızca her bir rakip için mümkün olan en doğru şirket profilini oluşturmaya odakladık. Şimdi, güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek için rakip web sitelerinin kalitesine ilişkin objektif bir görünüm oluşturma zamanı geldi. Bu, web sitesi performansı ve genel kullanıcı deneyimi ile başlar.

Web sitesi parametrelerini değerlendirirken analiz edilecek birkaç temel unsur vardır. Örneğin:

  • Web sitesi ne kadar hızlı yükleniyor?
  • Site içerisinde gezinmek kolay mı?
  • Yazı tiplerinin okunması kolay mı?
  • Metinler iyi biçimlendirilmiş ve okunması kolay mı?
  • Görüntüler uygun şekilde boyutlandırılmış ve optimize edilmiş mi?
  • Kırık linkler veya resimler var mı?
  • Genel tasarım ne kadar kullanıcı dostu?

 

5. Rakip site analizi ile altyapı analizi yapın

Web siteleri oluşturmak için birçok farklı araç ve platform vardır. İnternetteki çoğu web sitesi WordPress ile oluşturulmuş olsa da, bazı özel web siteleri WordPress’i tercih etmemektedir. Rakiplerinizin altyapılarını bilmek, dijital pazarlama süreçleriniz için önemlidir. Özellikle, tasarımını ve performansını beğendiğiniz bir web sitesi varsa ve bunun kullandığınızdan farklı bir CMS ile oluşturulduğunu öğrenirseniz, gelecekte platformlar arasında geçiş yapmayı düşünebilirsiniz.

6. İçerik stratejilerini analiz edin.

Rakipleriniz içeriklerini çok farklı şekillerde sunabilseler de, tüm rakiplerinizin ortak bir noktası var: düzenli olarak içerik yayınlıyorlar. İçerik pazarlaması , bir kuruluşun web sitesinin başarısı için kritik öneme sahiptir.

Organik trafiği yükseltmek, potansiyel müşterilere ulaşmak ve cironuzu büyütmek istiyorsanız, sürekli olarak dikkat çekecek yüksek kaliteli blog gönderileri, videolar veya podcast’ler yayınlamalısınız.

İçerik pazarlaması, dijital pazarlamanın en önemli stratejilerinden ve kanallarından birisidir. Bu yüzden, markanız/işletmeniz için kaliteli ve profesyonel bir SEO ajansı ile çalışmanızı öneririm.

Rakiplerinizin içerik pazarlaması sürecinde hangi stratejileri izlediklerini öğrenmenin birkaç farklı yolu bulunmaktadır. Bunlar:

  • Kapsadıkları konular.
  • Anahtar kelimeleri.
  • Ürettikleri makale türleri (Ne kadar uzunlar? Makale başına kaç resim içeriyorlar vb.).
  • Ne sıklıkta yeni makale yayınladıkları (günlük, haftalık vb.).

7. SEO stratejilerini analiz edin.

Bir markanın web sitesini analiz etmek, SEO stratejilerine ilişkin içgörüleri ortaya çıkarabilir.  Rakipleriniz SERP’lerde sizden daha üst sıralarda yer alıyorsa bu analiz sizin için oldukça değerlidir. Web sitelerini arama motorları için nasıl optimize ettiklerini anlayarak, aynı veya farklı teknikleri web sitenize uygulayabilir ve sıralamanızda bir iyileşme görebilirsiniz.

Ahrefs, Moz ve SemRush gibi araçlar rakip site analizi için en çok tercih edilen yazılımlardır. Rakiplerinizin sizin olmadığınız için hangi anahtar kelimeleri sıraladığını öğrenebilirsiniz.

Oğulcan Demirer

SEO bir deniz ve ben sadece bir SEO sakiniyim. Bu denizin dalgalı ya da sakin olması da benim için önemli değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu