SEO Sayfalandırma Hataları ve Etkileri
Sayfalandırmanın SEO açısından kötü olduğunu birçok yerden duymuş olabilirsiniz. Ancak bu durum sayfalandırmanın doğru şekilde yapılmamasından kaynaklanıyor. Doğru yapılandırıldığında SEO için herhangi bir sorun teşkil etmiyor!
İçindekiler
Doğru Sayfalandırmanın SEO’ya Etkileri
Doğru kurgulanmış bir sayfalandırmanın zararı yoktur. Aksine hem arama motoru botları tarafından hem de kullanıcılar tarafından oldukça yararlıdır. Sayfa deneyimini ve kullanıcı deneyimini iyileştirebilir.
Web sitesi kullanılabilirliği
Arama motorları SERP‘lerin en üstünde en alakalı ve bilgilendirici sonuçları göstermeye çalışır. Web sitesinin kullanılabilirliğini ve içerik kalitesini değerlendirmek için birçok kritere sahiptir. Sayfalandırmanın web sitesi kullanılabilirliğine etkileri şunlardır:
- Davranışsal faktörler
İçerik kalitesinin dolaylı göstergelerinden/metriklerinden birisi de kullanıcıların sitede geçirdiği süredir. Kullanıcıların sayfalandırılmış içerik arasında geçiş yapması ne kadar kolay olursa, sitenizde o kadar fazla zaman geçirir.
- Navigasyon
SEO sayfalandırması kullanıcıların aradıkları bilgiyi bulmasını kolaylaştırır. Kullanıcılar site yapısını hemen anlar ve tek tıkla istedikleri sayfaya ulaşabilirler. Ayrıca bu durum arama motoru botları için de geçerlidir.
- Sayfa deneyimi
Google’a göre sayfalandırma, sayfa performansını (sıralama sinyalidir) artırmanıza yardımcı olabilir. Nedeni ise: Sayfalandırılmış sayfalar tek seferde tüm sonuçlardan daha hızlı yüklenir. Ayrıca veritabanlarından alınan içeriğin hacmini azaltarak arka taraftaki performansı artırırsınız.
Tarama ve dizine ekleme
Sayfalandırılmış içeriğin SERP’lerde görünmesini istiyorsanız, botların sayfaları nasıl tarayıp dizine eklediğini düşünün:
- Benzersiz içerik
Google, tüm site sayfalarının tamamen benzersiz olmasını ister. Yinelenen içerik, dizine ekleme sorunlarına yol açar. Arama motoru botları, sayfalandırılmış sayfaları ayrı URL’ler olarak algılar. Aynı zamanda bu sayfaların benzer veya aynı içerikleri barındırması da mümkündür.
- Tarama bütçesi
Arama motoru botunun, siteye yapılan tek bir ziyaret sırasında kaç sayfayı tarayabileceğine ilişkin bir izni vardır. Google botları çok sayıda sayfalandırma sayfasını taramakla meşgulken, diğer sayfaları, muhtemelen daha önemli URL’leri ziyaret etmeyecektir. Sonuç olarak, önemli içerik daha sonra indekslenebilir veya hiç indekslenmeyebilir.
SEO Sayfalandırma Türleri:
Siteniz için en uygun kullanıcı deneyimini seçerken aşağıdaki karşılaştırma tablosunu dikkate alabilirsiniz! Not: Bu tabloyu kendi bilgi birikimime göre oluşturmadım. Doğrudan Google’ın resmi kaynaklarından alıp, çevirisini ve tasarımını yapıp sizinle paylaşıyorum.
SEO Sayfalandırma Hataları ve Olumsuz Etkileri
Yinelenen İçeriğe Neden Olur! 👀
Hem “Tümünü Görüntüle” sayfası hem de sayfalandırılmış sayfaların doğru rel=canonical olmadan olması veya kök sayfanıza ek olarak bir page=1 oluşturmanız gibi sayfalandırmanın yanlış uygulanmış olması yenilenen içeriğe neden olacaktır.
SEO’ya uygun bir sayfalandırmanız olduğunda H1 ve meta etiketleriniz aynı olsa bile sayfa içeriği farklılık gösterir. Yani kopya olarak gözükmez.
İNDİRİMLİ FİYATLARI KAÇIRMA!
Profesyonel SEO Danışmanlığı hizmeti alarak daha fazla organik trafiğe ve dönüşüme ulaşın!
Zayıf İçerik Oluşturur! 👾
Yazı veya ürün kategorinizi birden fazla sayfaya böldüyseniz her sayfada çok az içerik yer alıyor olabilir. Her sayfalandırılmış sayfa benzersiz değilse ve kullanıcılara ekstra bir değer katmıyorsa; zayıf içerik sorunu oluşturur. Bu durum da potansiyel olarak sıralamanızı ve kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkileyebilir.
Anahtar Kelime Yamyamlığı🧛🏻♂️
Sayfalandırılmış sayfaların tamamının aynı anahtar kelimeler için optimize edilmediğine dikkat etmeniz gerekir, aksi takdirde çakışma yaşanabilir. Sayfalarımızın birbiriyle rekabet etmesini istemeyiz, değil mi?
Boşa Harcanan Tarama Bütçesi 💸
Sayfalandırmanın uygulanması sırasında tarama bütçesinin boşa harcanması kaçınılmazdır; bu nedenle, detayı bilmeniz iyi olur; çok sayıda sayfalandırılmış sayfanız varsa, tarayıcılar bunların hepsini taramayabilir.
Bildiğiniz gibi Googlebot’un taradığı sayfa sayısı sınırlıdır. Bu nedenle, Googlebot sayfalandırılmış olan sayfaların tümünü taramayacaktır. Sayfalandırılmış sayfa sayısı çok yüksekse sitenizdeki diğer önemli sayfaları da atlayacaktır.
Sayfalandırma Sorunları
1. Canonical etiketlerin uygulanmasıyla ilgili sorunlar
Canonical bağlantılar, botları indeksleme için öncelikli URL’lere yönlendirmek için kullanılır. rel =”canonical” <head> bölümüne yerleştirilir ve kopya ve benzer sayfalar için ana yani orijinal sürümü tanımlar. Bazı durumlarda Canonical URL, yönlendirdiği sayfaya yerleştirilir ve bu URL’nin dizine eklenme olasılığı artar.
Kurallı bağlantılar doğru şekilde kurulmamışsa Googlebot, öncelikli URL’ye ilişkin yönergeleri önemseyebilir.
Canonical sorunları da genellikle sayfalandırmadan kaynaklanmaktadır. En çok karşılaştığım ve ileri seviye bir bilgiye sahip olmayan SEO uzmanı için farketmesi de zor bir sorun olabilmektedir.
2. Robots meta etiketinizde Canonical URL ile noindex etiketini birleştirmek
Noindex etiketini ve rel=canonical’i hiçbir zaman karıştırmayın! Çünkü bunlar Google için çelişkili bilgi parçaları olucaktır. rel=canonical, arama motoruna öncelikli URL’yi belirtir ve tüm sinyalleri ana sayfaya gönderirken, noindex, tarayıcıya yalnızca sayfayı dizine eklememesini söyler. Ancak aynı zamanda noindex Google için canonical etiketlerine göre çok daha güçlü bir sinyaldir.
URL’nin dizine eklenmemesini ve yine de standart sayfaya işaret etmesini istiyorsanız 301 yönlendirmesini kullanmanızı öneririm.
3. Sayfaya erişimin robots.txt ile engellenmesi ve aynı anda canonical etiketinin kullanılması
Yukarıda benzer bir hatayı açıkladım. Bazı SEO uzmanları robots.txt dosyasındaki standart olmayan sayfalara erişimi engelliyor. 🙁
User-agent: * Disallow: /
Ancak bunu kesinlikle yapmanızı önermiyorum! Aksi takdirde Googlebot ilgili sayfayı tarayamayacak ve eklenen Canonical URL’i de dikkate almayacaktır. Bu, tarayıcının hangi sayfanın standart olduğunu anlayamayacağı anlamına geliyor.
Bir Sitedeki SEO Sayfalandırma Sorunlarını Nasıl Bulabiliriz?
Sitenizdeki SEO sorunlarını çözerek site performansını iyileştirebilir ve Googlebot’un sitenizi daha hızlı, daha doğru taramasını sağlayabilirsiniz.
Google Search Console
Sayfa Sayısı bölümünün Sayfalar neden dizine eklenmiyor? alanında, dizine eklenmemiş tüm URL’leri görüntüleyebilirsiniz. Burada, arama motoru tarafından hangi site sayfalarının kopya olarak tanımlandığını görebilirsiniz.
Aşağıdaki metriklere dikkat etmekte fayda var:
- Kullanıcı tarafından seçilen standart sayfa olmadan kopya
- Google, kullanıcıdan farklı bir standart sayfa belirledi
Burada canonical etiketlerin uygulanmasıyla ilgili sorunlara ilişkin verileri göreceksiniz. Bu, Google’ın hangi sayfanın orijinal/canonical sürüm olduğunu belirleyemediği anlamına gelir. Bu aynı zamanda web yöneticisi tarafından seçilen öncelikli URL’in Google tarafından önerilen URL ile eşleşmediği anlamına da gelebilmektedir.
Sitesi denetimi için SEO araçları
SEO’da site denetimi: Site içerisindeki teknik SEO sorunlarını ve eksikliklerini bulmak için yapılan tarama işlemleridir. Site denetimi genellikle Screaming Frog, Semrush, Ahrefs gibi profesyonel SEO araçları ile yapılabilmektedir.
Bu araçlar sayesinde, yinelenen içerik ve standart URL’ler de dahil olmak üzere tüm sayfalandırma sorunlarını analiz edebilirsiniz.
Sayfalandırılmış İçerik Nasıl Optimize Edilir?
SEO sayfalandırma hatalarını düzeltebileceğimiz/optimize edebileceğimiz birkaç farklı yol ve yöntem bulunuyor. Hemen nasıl optimize edileceğini inceleyelim.
1- Her Sayfanın Dizine Eklenmesini İstiyorsanız:
a. Her sayfaya benzersiz bir URL verin.
Google’ın sayfalandırılmış URL’leri ayrı sayfalar olarak değerlendirmesini istiyorsanız, url/n ilkesine göre URL iç içe yerleştirmeyi kullanın veya bir ?page=n sorgu parametresini ekleyin! Burada n, dizideki sayfa numarasını temsil eder.
Sayfa numaraları için URL parçası tanımlayıcılarını (URL’de # işaretinden sonraki metin) kullanmayın, çünkü Google bunları yok sayar ve karakterden sonraki metni tanımaz. Googlebot böyle bir URL görürse, sayfayı zaten aldığını düşünerek bağlantıyı takip etmeyebilir.
b. Sayfalandırılmış URL’lerinizi birbirine bağlayın
Arama motorlarının sayfalandırılmış içerik arasındaki ilişkiyi anladığından emin olmak için <a href> etiketlerini kullanarak her sayfadan sonraki sayfaya bağlantılar ekleyin. Ayrıca gruptaki her sayfaya ilk sayfaya giden bir bağlantı eklemeyi de unutmayın! Bu durum, arama motoruna linkteki hangi sayfanın birincil sayfa olduğunu bildirecektir.
Önemli NOT:
Geçmişte Google, sayfalandırılmış URL’lerin arasındaki ilişkiyi tanımlamak için <link rel=”next” href=”…”> ve <link rel=”prev” href=”…”> HTML bağlantı öğelerini kullanıyordu. Diğer arama motorları bunları kullanmaya devam etse de, Google artık bu etiketleri kullanmamaktadır.
c. Sayfalarınızın standart olduğundan emin olun
Sayfalandırılmış her URL’yi standart hale getirmek için, her sayfanın <head> etiketinde rel=”canonical” özelliğini belirtmeli ve o sayfaya işaret eden bir bağlantı eklemelisiniz.
2- Yalnızca Tümünü görüntüle sayfasını dizine ekleyin
Bu yöntem, gerekli anahtar kelimeler için üst sıralarda yer alabilmesi için sayfanızı tüm sayfalandırılmış içerikle (tüm sonuçların görüntülendiği yer) etkili bir şekilde optimize etmenize yardımcı olacaktır.
a. Sayfalandırılmış tüm sonuçları içeren bir sayfa oluşturun
Sayfalandırmanın yapıldığı web sitesi bölümlerinin ve kategorilerin sayısına bağlı olarak bu tür birkaç sayfa olabilir.
b. Tümünü görüntüle sayfasını standart olarak belirtin
Sayfalandırılmış her sayfanın <head> etiketi bulunmaktadır. Bu alana, rel= “canonical” etiketini eklemelisiniz.
3- Sayfalandırılmış URL’lerin dizine eklenmesini önleyin
Googlebot, web sayfalarını anlamlandırma konusunda oldukça yeterlidir. Ancak yeterli olmadığı veya isteğimizin dışında bir dizine ekleme işlemi de gerçekleştirebilir. Web sitesi sayfalarını nasıl düzgün şekilde dizine ekleyecekleri konusunda talimat vermeniz gerekebilir. Bu noktada, sayfalandırılmış içerik dizine eklenmeden kapatılmalıdır. Kümelere ayrılmış tüm ürün sayfaları ve diğer sonuçlar, arama motoru botları tarafından görülebilir ve dizine eklenebilir. Peki bunun önüne nasıl geçebiliriz?
a. İlki sayfa dışındaki tüm sayfalandırılmış sayfaları indekslemenin dışında tutun
Bunun için robots.txt dosyasını kullanmanızı pek önermiyorum. Aşağıda sizinle paylaşmış olduğum yöntemleri uygulamanızı öneririm. Bu yöntemler:
- Robots meta etiketiyle indekslemeyi engelleyin
Sayfalandırılmış tüm web sitesi sayfalarının (ilk sayfa hariç) <head> bölümüne name=”robots” content=”noindex, follow” meta etiketini eklemelisiniz . Bu durum, sayfaların dizine eklenmesini önleyecek ve tarayıcıların bu sayfaların sahip olduğu bağlantıları takip etmesini sağlayacaktır.
b. Sayfalandırılmış ilk sayfayı optimize edin
Bu sayfanın indekslenmesi gerektiğinden, içeriğe ve etiketlere özellikle dikkat ederek optimize etmelisiniz.
c- Sayfalandırmayı Yönetmek:
Arama motorlarının sayfalandırılmış sayfaları verimli bir şekilde tarayabilmesi için, bu sayfalandırılmış URL’lere href niteliklerine sahip bağlantılarının olması gerekir.
Sayfalandırılmış sayfalara dahili bağlantı vermek için sitenizin <a href=”sayfalandirilmis-url”> kullandığından emin olun. Sayfalandırılmış URL’leri arasındaki ilişkiyi rel=”next” ve rel=”prev” nitelikleriyle belirtmelisiniz.
SEO notları serisinin devamı için Instagram hesabımı takip etmeyi unutmayın!
Instagram: ogulcan.demirer