Canonical URL Nedir?
Canonical URL epey uzun zamandır SEO alanında yer alan fakat günümüzde önemi anlaşılan bir URL formatıdır. Canonical URL adını rel=”canonical” etiketinden almaktadır.
Canonical URL konusunda bir çok farklı görüş veya yorum görmüş olabilirsiniz. Fakat, bu içerikte Canonical URL’e dair net bir bilgiye sahip olacağınızı söyleyebilirim.
İçindekiler
Canonical URL Nedir? Ne İşe Yarar?
Tamamen aynı veya neredeyse aynı içerik iki veya daha fazla sayfada görünmesi durumuna yinelenen/tekrarlayan içerik denir . Yinelenen içerikle ilgili en büyük sorun, arama motorlarının hangi içeriği dizine ekleneceğini veya arama sonuçlarında gösterileceğini bilmemesidir. İşte, tam bu noktada Canonical URL’ler devreye giriyor.
Canonical URL’ler, müşterinizin web sitesinin arama motorları tarafından cezalandırılmamasını ve SEO’nun güçlü olmasını sağlamak adına kritik bir rol oynar.
Örneğin, kendi web sitenizde bir blog yazısı yayınladığınızı varsayalım. Ardından, bu blog gönderisini LinkedIn ve Medium hesaplarınızda da yayınlamak istiyorsunuz. Canonical etiketi ile, arama motorlarına aynı blog gönderisinin birden fazla web sitesinde olmasına rağmen, web sitenizdekinin ana sürüm olduğunu, arama sonuçlarında görünmesi gerektiğini bildirebilirsiniz.
Canonical URL Nasıl Görünür?
Teknik olarak, Canonical URL’nin gerçekten bir URL olmadığını unutmayın. Daha çok anlamını, arama motorlarına iletmek için URL’ye eklenen bir etikettir. Gerçek bir URL https://example.com/blogpost gibi görünüyorsa , standart sürüm şöyle görünür:
<link rel=”canonical” href=”https://example.com/blogspot”/>
Canonical URL genellikle ana sayfayı tanımlamak için kullanılmaktadır. Aşağıdaki örnekte yer alan URL’lerin her birisinin aynı sayfa olduğunu ispatlamak için bu yola başvurulmaktadır:
- www.siteismi.com
- siteismi.com
- www.siteismi.com/index.html
- siteismi.com/home.asp
- http://www.siteismi.com
- https://www.siteismi.com
Canonical Etiketi Nasıl Kullanılmalıdır?
Canonical etiketi bir sayfanın HTML kodlarında üst kısımda yer almaktadır. Başlık etiketi, meta açıklama ve robot etiketlerinin yerleştirildiği alan ile canonical etiketinin eklendiği aynıdır. Yukarıda yer alan siteismi.com örneğini düşünürseniz kullanmanız gereken etiket şu şekildedir:
<link rel=”canonical” href=”http://www.siteismi.com/“/>
Canonical etiket aynı sayfa için canonicalleştirilecek tüm URL’lere eklenmelidir.
Neden Canonical URL Kullanmalısınız?
Bir URL’in Canonical hale getirilmesi, arama motoruna bir sayfanın ana versiyonunun hangisi olduğunu belirtmektedir. Sayfanın diğer kopyaları değil, arama sonuç sayfalarında görünmesi gereken sayfayı belirtlemektedir. Bu yüzden Canonical URL kullanmanız büyük fayda sağlayacaktır.
Ayrıca, bir içerik parçasının metrikleri tek bir sayfada birleştirilir, bu da metrik raporlarınızı daha güvenilir hale getirmektedir.
Canonical URL’ler Ne Zaman Kullanılmaz?
301 yönlendirmeleri söz konusu olduğunda, bir canonical etiket kullanmak istemeyebilirsiniz. Farkı şu şekilde düşünün: Yönlendirme, içeriğin göründüğü tek bir yer olduğu ve tüm ziyaretçileri o tek sayfaya gitmeye zorladığınız anlamına gelir. Öte yandan, canonical bir etiket ile, aynı içeriği içeren birden fazla sayfa bulunabilir ve arama motorları için belirlenmiş bir orijinal kaynakla görüntülenebilir.
Ayrıca, rel=”canonical” URL öğesi, tüm yinelenen içerik sorunlarının çözümü de değildir. SEO karmaşık bir konudur ve bazen daha uygun çözümler bulmak gerekebilir. Bu yüzden, bunun yerine bir sayfayı dizine eklememek için bir robots dosyası kullanılmaktır.
Canonical Etiketi Kullanırken Yapılan 5 Büyük Hata
Hata 1: Sayfalara ayrılmış bir serinin ilk sayfası için rel=canonical kullanılması
Birden fazla sayfaya yayılan bir makaleniz olduğunu düşünün:
- example.com/article?story=cupcake-news&page=1
- example.com/article?story=cupcake-news&page=2
- Vb.
Hata 2: Yanlışlıkla göreli (relative) URL’ler olarak yazılan mutlak (absolute) URL’ler
rel=canonical bağlantı etiketi bir HTML dokümanının yalnızca <head> bölümüne eklenmelidir. Ayrıca, HTML ayrıştırma (parsing) sorunlarından kaçınabilmek için de rel=canonical ifadesini <head> içinde olabildiğince başta bir yere eklemek iyi olur. <body> bölümünde rel=canonical ifadesine rastladığımızda bunu dikkate almayız.
Bu, düzeltmesi kolay bir hatadır. rel=canonical bağlantılarınızın her zaman sayfanızın <head> bölümünde olduğunu ve başta kullanıldığını yeniden kontrol etmeniz gerekmektedir.
Canonical URL SEO’yu Nasıl Etkiler?
Şimdi, Canonical URL kullanarak yinelenen içerik sorunlarını gidermenizi kesinlikle tavsiye etmeme rağmen, Google’ın yinelenen içerik yayınlayan siteleri teknik olarak cezalandırmadığını unutmamalısınız. Fakat, arama motorları üzerindeki sıralamanıza zarar verebili. Bunu a bir ceza gibi düşünebilirsiniz.
Arama motorları bir içeriğin ana sürümünün hangisi olduğunu bulmakta zorlandıklarında, hiçbir içeriğiniz üst sıralarda yer almaz.
Arama motorunun yanlış sürümü seçmesi ve güvenilmez bir siteye bağlantı vermesi de mümkündür. Kullanıcılar URL’nin görünüşünü beğenmezse, tıklanmayabileceği ve okunmayacağı anlamı taşımaktadır. Ayrıca, web sitenizde yinelenen içerik olduğunda, tarama bütçeniz de tükenir. Arama motorları yeni içerik bulmak için web sitelerini tarar ve yeniden tarar ve sitenizde yinelenen içerik varsa hepsini taramak daha uzun sürer. Bu, arama motorunun bu yeni sayfaları dizine eklemesinin ve arama sonuçlarında sıralamanın daha uzun süreceği anlamına gelmektedir.
Tarama bütçesi, SEO çalışmalarında önemli bir yere sahiptir. Hatta, çoğu kaynakta bir sıralama faktörü olduğu da belirtilmektedir.Canonical URL Nasıl Ayarlanır
WordPress’te ve WordPress olmayan bir web sitesinde standart bir URL’yi nasıl ayarlayacağınız konusuna aşağıdaki başlıktan ulaşabilirsiniz.
WordPress’de Canonical Etiket Nasıl Ayarlanır?
Canonical etiketleri bir WordPress eklentisi olmadan ayarlayabilirsiniz. Fakat, en kolay yolu ve yöntemi bir SEO eklentisi kullanmak olacaktır. Yoast SEO eklentisi ile WordPress üzerinde Canonical etiketlerinizi kolaylıkla ekleyebilirsiniz.
Yoast SEO’yu kurduktan ve etkinleştirdikten sonra , bir WordPress sayfa veya yazı oluşturun. Yoast SEO alanına ulaşana kadar gönderinin en altına gidin. Görünen alanın altında Canonical URL etiketli bir alan görüntüleyeceksiniz. Bu alanda kendi Canonical etiketinizi kolay bir şekilde ayarlayabilirsiniz.
Canonical Etiketler Nasıl Bulunur?
Bir web sayfasının belirlenmiş bir kurallı URL’ye sahip olup olmadığını görmek istiyorsanız, bu çok kolaydır. Sayfayı açın, ardından bir menü getirecek olan sağ tıklayın. Sayfa Kaynağını Göster’i seçin (veya Sayfa Kaynağını Görüntüle gibi buna yakın olan herhangi bir seçenek ). Bu, HTML kodu içeren bir kaynak sayfa açacaktır. En üstte, baş bölümünü görmelisiniz. rel=“canonical” etiketi için bu bölüme bakın.
Canonical Etiketi Nasıl Kaldırılır?
Canonical URL’yi kaldırmak oldukça kolaydır. URL’yi eklemek için attığınız adımların aynısını uygulayın. Fakat, bu sefer onu silin. 🙂
Yoast gibi bir eklenti kullandıysanız, sayfaya gidebilir ve ilgili alandan kurallı URL’yi silip, sayfayı güncelleyebilirsiniz. Doğrudan bir sayfanın HTML’ına eklediyseniz, onu silebilir ve ardından sayfayı güncelleyebilirsiniz.