SEO

Keşfedildi Şu Anda Dizine Eklenmiş Değil

Google dizine ekleme sorunu olan “Keşfedildi Şu Anda Dizine Eklenmiş Değil” sorunuyla karşılaşanların sorularına cevap bulacağı bir içerik hazırladım.
“Keşfedildi – şu anda dizine eklenmemiş” hatası, Google’ın URL’yi bildiği ancak henüz taramadığı veya dizine eklemediği anlamına gelir. Dizine eklemenemedi hatasını düzeltmek için aşağıda yer alan beş adımı izleyin.

“Keşfedildi – şu anda dizine eklenmemiş” sorunu olan yalnızca birkaç sayfa görürseniz Google Gibi Getir özelliğini deneyin. Google Search Console aracı (GSC) ile dizine ekleme isteğinde bulunun.

Bu işlemi yapmak için menüdeki “URL Denetimi”ne tıklayın ve sayfanın URL’sini girin. Şu anda dizine eklenmemişse, “Dizin Oluşturmayı İste” düğmesine tıklayın.

Search Console Dizine Ekleme İsteği

“Dizine eklenmesini iste” işlemi 1-2 dakika aralığında sürebilir. Bu süreçte içerisinde Google, yayınlanmış URL’nin dizine eklenebilir olup olmadığını test etmektedir.

Dizine eklenmesi istendi

NOT: Kaç tane URL gönderebileceğiniz konusunda bir sınır vardır. Google, bu konuyu belgelerde tanımlanmasa da, genellikle günde 10-15 URL’yi dizine ekleme isteğinde bulunabilirsiniz.
Bu yöntem işe yaramazsa, ikinci kez dizin oluşturma talebinde bulunmadan önce kontrol etmeniz ve düzeltmeniz gereken gizli bir sorun olabilir. Sorununuz çözülmediyse okumaya devam edin.

2. Tarama bütçesi sorunlarını kontrol edin

Tarama bütçesi , bir arama motorunun sitenizde ne kadar hızlı ve kaç sayfa taramak istediğini gösterir. Taranabilir URL’leriniz tarama bütçenizi aşarsa, “Keşfedildi – şu anda dizine eklenmemiş” uyarısını görebilirsiniz.

Tarama bütçeleriyle ilgili sorunlar daha büyük siteleri etkileme eğiliminde olsa da, belirli teknik hatalar daha küçük sitelerde sorunlara yol açabilir.
Tarama bütçesi sorunlarına yol açabilecek etkenlere gözatalım!

Subdomain veya Subfolder alanları kullanıyor musunuz?

Web siteniz siteadi.com’da, fakat blog.siteadi.com gibi bir alt alan adınız bulunuyor. Bu durumda, ana web sitenizin bir parçası olarak kabul edilebilir ve tarama bütçesi için birlikte değerlendirilebilir. Fakat, subdomain yerine subfolder kullanmanızı tavsiye ederim. 🙂

Bunu çözmek için ayrı bir tarama bütçesiyle bir Blog URL’inden işlemler uygulayabilirsiniz.

Gereksiz yönlendirmeleriniz var mı?

Genellikle, web sitesinden bir sayfayı kaldırmaya karar verdiğimizde, ilgili başka bir sayfaya yönlendirme ekleriz. Evet, bağlantı yönlendirmelerinden bahsediyorum, 3xx yönlendirmeleri sitenizde bulunuyor mu?

Sayfada geri bağlantı (backlink) veya organik trafik yoksa, silinen sayfanın dahili bağlantılarını kaldırmak veya değiştirmeniz gerekiyor.

Yinelenen içeriğiniz var mı?

Yinelenen içerik, birden çok URL’de erişilebilen sayfaların benzer veya tam kopyalarına sahip olmasıdır. Örnek olarak;

  • Aynı sayfalara sitenizin www ve www olmayan sürümlerinde, ayrıca HTTPS ve HTTP’de erişilebilir.
  • Kolonlanmış sayfalar veya içerikler
  • Standart içeriğe sahip boş ürün veya kategori sayfaları.

Yinelenen içerik sorunlarını çözme yönteminiz, içinde bulunduğunuz koşullara bağlıdır.

3. İçerik kalitesi sorunlarını kontrol edin

Google tarama işlemi yaptığı tüm içerikleri dizine eklememektedir. Yüksek kaliteli, özgün ve arama amacına uygun olan içeriklere öncelik verir. Ancak, Google bu uyarıyı alan sayfaları henüz taramadığı için içeriğin kalitesiz olup olmadığını bilemez.

Google, benzer sayfalara dayalı olarak halihazırda taranmış olduğu fikrine sahip olabilir. Bu nedenle taramayı “öncelikten çıkarmış” olabilir.

Google’ın dizine ekleme olasılığı düşük olan birkaç içerik türü bulunmaktadır.  Bu içerik türleri arasında; zayıf içerikler, yapay zeka tarafından oluşturulan içerikler, özgün olmayan içerikler yer almaktadır.
Zayıf içeriğiniz varsa, kaliteli bir içerik oluşturmak için içeriğinizi diğer zayıf içerikle birleştirin veya silin.
SEO hakkında daha fazla bilgi edinmek ve ipuçları için sosyal medya hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.
Instagram: ogulcan.demirer

Oğulcan Demirer

SEO bir deniz ve ben sadece bir SEO sakiniyim. Bu denizin dalgalı ya da sakin olması da benim için önemli değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu