Tarama hataları, arama motoru tarayıcılarının web sayfalarınızda normal şekilde gezinemediği durumlarda ortaya çıkar. Genellikle bu hatalar SEO için kritik bir öneme sahiptir.
İçindekiler
Tarama Hataları Nedir?
Tarama hataları, arama motorlarının sayfalarınıza erişmeye çalışırken karşılaştığı sorunlardır. Bu hatalar, arama motoru botlarının içeriğinizi okumasını ve sayfalarınızı dizine eklemesini engeller.
Tarama Hatalarını Düzeltmek Neden Önemlidir?
Taranamayan bir sayfa veya bir içerik dizine eklenemez. Dizine eklenemeye bir sayfa sıralama alamaz. Sıralanamayan bir sayfa da trafik getiremez.
Kısacası; tarama hataları meydana geldiğinde, Google gibi arama motorları web sitenizin içeriğini veya yapısını tam olarak keşfedemez ve anlayamaz.
Google, tarama hatalarını iki kategoriye ayırır: site hataları ve URL hataları.
Her ikisini de inceleyelim.
Site Tarama Hataları
Site hataları, web sitenizin tamamını etkileyebilecek tarama hatalarıdır.
Sunucu, DNS ve robots.txt hataları bu hatalar içerisinde en yaygın olan hatalar arasında bulunur.
Sunucu Hataları
Bir sunucudaki web sitesi sunucudan kaynaklı bir hatadan dolayı aktif/çalışır değilse Googlebot bu siteyi tarayamaz. Aynı şekilde web sitesini ziyaret etmek için gelen kullanıcılar da web sitesine erişim sağlayamaz.
İşte en çok karşılaşılan sunucu hataları:
Dahili sunucu hatası (500): Sunucu isteği tamamlayamıyor. Ancak daha spesifik hatalar mevcut olmadığında da tetiklenebilir.
Kötü ağ geçidi hatası (502): Bir sunucu ağ geçidi görevi görüyor ve başka bir sunucudan geçersiz bir yanıt alıyor.
Hizmet kullanılamıyor hatası (503): Sunucu şu anda kullanılamıyor; genellikle sunucu bakımdayken veya güncellenirken karşılaşılır.
Ağ geçidi zaman aşımı hatası (504): Bir sunucu ağ geçidi görevi görüyor ve diğer sunucudan zamanında yanıt almıyor. Mesela web sitesinde çok fazla trafik olduğunda.
Arama motorları sürekli olarak 5xx hatalarıyla karşılaştıklarında bir web sitesinin tarama hızını yavaşlatabilir. Bu durum, yukarıda da belirttiğim gibi Google vb. arama motorlarının tüm içeriğinizi keşfedip dizine ekleyemeyeceği anlamına gelir.