SEO

SEO Uyumlu Makale Nedir?

SEO uyumlu makale nedir? SEO uyumlu makale ve içerikler ile Google’daki rakiplerinizi geride bırakabilirsiniz. Tüm detaylara bu blog yazımdan ulaşabilirsiniz.

SEO, web sitelerini arama motoru dostu hale getirmek ve arama motorları üzerinden trafik elde etmek için yapılan çalışmaların bütünüdür. Bir web sitesini SEO uyumlu yapmak, Google ve diğer arama motorlarının web sitesindeki her sayfayı verimli bir şekilde tarayabilmesi ve indeksleyebilmesi anlamına gelir.

Arama motorları, siteleri dizine eklendikten sonra, aradıkları konulara göre kullanıcılarına en alakalı ve değerli web sayfalarını sunabilirler. SEO projesi üzerinde çalışan SEO ajansı veya SEO uzmanı ne kadar kaliteli bir çalışma ortaya koyarsa; arama sonuçlarında ilk sıralarda yer alma şansı da o kadar yüksek olur.

SEO Uyumlu Makale ile Rakiplerinizi Geride Bırakın!

Arama motoru optimizasyonu (SEO) son 5 yılda uzun bir yol kat etti. Özellikle, pandemi ile birlikte kullanıcıların alışveriş ve tüketim davranışları değişti. Yüksek hacimli, düşük kaliteli, uzun uzun yazılan, spam anahtar kelimelere sahip içeriklerin arama motoru sıralamalarını beklenen günler geride kaldı.

Günümüzde SEO bir bilim olduğu kadar bir sanattır. İçerik yazarlarının ve dijital pazarlamacıların arama motoru sıralama faktörlerini anlamasını, arama yapan kişinin amacına öncelik içerikler sunması gerekiyor. Ayrıca, SEO’da başarılı olmak için; Google’ın algoritmalarına hitap eden değerli, yüksek kaliteli içerik yayınlaması gerekiyor.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır

Sözü daha fazla uzatmadan, burada arama motoru sonuçlarında rakiplerinizi geride bırakmak için kullanabileceğiniz 5 ipucu hazırladım. Hadi, başlayalım!

  1. Arama Motoru Sıralama Faktörlerini Anlayın
  2. Doğru Anahtar Kelimeleri Kullanın
  3. Arama Amacını Önemseyin ve Uygulayın
  4. Google Öne Çıkan Snippet’ler İçin İçeriği Optimize Edin
  5. Eski ve Zayıf İçeriklerinizi Silin veya Güncelleyin

1. Arama Motoru Sıralama Faktörlerini Anlayın

Rakiplerinizi geride bırakmadan önce, arama motorlarının içeriği değerlendirirken ve sıralarken baktığı temel faktörleri anlamanız gerekiyor. En önemli dört sıralama faktörü içerik, bağlantılar, site yapısı ve başlık etiketleridir. Google’ın 200’ün üzerinde sıralama faktörü bulunmaktadır. İçeriği SEO uyumlu yapmak veya SEO uyumlu makale yazmak sitenize bir trafik getirmeyebilir. SEO uyumlu makale yazmak için; arama motorlarının websitelerinden ne istediğini anlamak gerekir.

İçerik

2011 Panda algoritması güncellemesinden bu yana Google, içeriğe bir numaralı sıralama faktörü olarak öncelik verdi. Bir blog, web sayfası veya sütun sayfası olsun, herhangi bir içerik yayınladığınızda, belirli bir konuyu derinlemesine kapsamalı, iyi yazılmış olmalı ve her şeyden önce okuyucuya değer sağlamalıdır.

Search Engine Land’ın SEO Faktörleri Periyodik Tablosuna göre , en ağır ağırlıklı 7 içerik sıralama faktörü:

  1. Kalite: İyi yazılmış ve değerli
  2. Araştırma: Otoriteyi gösterir
  3. Anahtar Kelimeler: Arama terimlerini uygun şekilde kullanılır
  4. Güncellik: Zamanında ve alakalı
  5. Multimedya: Kullanıcı deneyimini geliştirmek için resim, video veya ses içerir
  6. Yanıtlar: Arama sorgusunu doğrudan yanıtlar
  7. Derinlik: Bir konuyu baştan sona kapsar

Bu faktörlerin her birinin ne anlama geldiğini ve bunların nasıl uygulanacağını anlamak, SEO uyumlu makale yazmanın ilk adımıdır.

Bağlantılar, Site Yapısı ve HTML Etiketleri

İçeriğin yanı sıra, ağırlıklı sıralama faktörleri, bağlantılar, site mimarisi ve HTML etiketleridir.

Bir arama motoru sitenizi taradığında ve dizine eklediğinde, sitenizin ne hakkında olduğunu ve nasıl yapılacağını anlamak için siteniz üzerinde tarama yapar. Bu tarama işlemi; URL yapısı, sayfa yükleme hızı, sayfada geçirilen süre ve etiketlerdeki anahtar kelime kullanımı gibi faktörlere de bakarak sayfalarınızı sıralar.

Arama motoru algoritmaları, kullanıcılara en iyi web sitelerinden en iyi içeriği sunmak için tasarlanmıştır. Web sitenizin içeriğine bağlantı, site yapısı ve en iyi HTML uygulamalarını uygulamak, arama motorlarının içeriğinizi taramasını ve dizine eklemesini kolaylaştırır.

Not: Bir arama motoru içeriğinizi ne kadar hızlı ve doğru bir şekilde tarar ve dizine eklerse, sıralamaları ve trafiği o kadar hızlı artırabilirsiniz.

2. Doğru Anahtar Kelimeleri Kullanın

SEO çalışmalarında başarılı olmak için, profesyonel anahtar kelime araştırması oldukça önemlidir. Anahtar kelimeler SEO’nun en önemli parçasıdır.

Anahtar kelime araştırması yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

  • İnsanların hangi konulardan bahsettiğini belirleyin.
  • Konular için arama hacimlerini belirleyin.
  • Hedefleyeceğiniz anahtar kelimelerin rekabetini ve zorluk derecesini analiz edin.
  • Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedefleyin.

Google’ın en önemli misyonu; kullanıcılara fayda sağlamak ve en yararlı içeriği sunmaktır. Bu yüzden, web sayfalarınızda kullanıcı deneyimine de önem vermelisiniz.

Oluşturduğunuz içeriklerin, hedef kitleniz ile alakalı, faydalı ve kaliteli olması oldukça önemlidir. Hedef kitlenizin hangi anahtar kelimeleri ve hangi konuları arattığını biliyor olmalısınız. Anahtar kelimeler hakkında yeterli bilginiz yoksa; aşağıdaki blog yazımdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

Yazılacak olan SEO uyumlu makale için anahtar kelimeleri listeleyin. Anahtar kelimelerin arama hacmi oldukça önemlidir. Rekabeti, zorluk derecesi düşük, uzun kuyruklu anahtar kelimeler ile daha hızlı bir performans elde edebilirsiniz. Özellikle de yeni bir web sitesine sahipseniz, SEO stratejinizi uzun kuyruklu anahtar kelimeler ile oluşturmak, sitenizin performansını önemli ölçüde iyileştirecektir.

3. Arama Amacını Önemseyin ve Uygulayın

Geçerli bir birincil anahtar kelime hedefi bulduktan sonra, arama amacını inceleyerek bunun hakkında nasıl yazacağınıza karar verin. Arama yapan kişinin sorguyu bir arama çubuğuna yazdığında ne aradığını belirleyin ve ardından konuyu doğrudan ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ele alın. İçeriklerinizi bu şekilde optimize ederek; dönüşüm oranlarınızı ve site trafiğinizi hızlı bir şekilde artırabilirsiniz.

Google’ın arama değerlendirme kalite yönergelerine göre, dört arama amacı kategorisi bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Bilgilendirme
  2. Gezinme
  3. İşlemsel
  4. Araştırma

SEO uyumlu makale yazmak ve arama amacı hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki bağlantıdaki blog yazımı okuyabilirsiniz.

Arama Amacı Nedir?

SEO uyumlu makale veya içerik yazmaya başlamadan önce, birincil anahtar kelime hedefinizin bu dört kategoriden hangisine girdiğini belirleyin. Rakipleriniz, anahtar kelime için tanımladığınız arama amacının aynısını mı hedefliyor? Eğer ki, rakip siteler farklı bir aranma hacmine göre yazmışsa içeriği optimize ederek rakiplerinizi geride bırakabilirsiniz.

İpucu: Arama Amacını optimize etmek için SERP Özelliklerini Kullanın!

4. Google Öne Çıkan Snippet’ler İçin İçeriği Optimize Edin 

Nispeten yeni bir arama motoru özelliği, Google Öne Çıkan Snippet’lerdir. Bu SERP özelliği, bir kullanıcının sorusuna anında cevap vermeyi amaçlamaktadır. İçeriğinizde bu özelliği elde etme şansınızı artıracak şekilde optimize edebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıkladım. Bu ipuçları ile birçok içeriği sıfırıncı sıraya taşıdığımı söyleyebilirim. 🙂

  1. Hedeflediğiniz anahtar kelime için öne çıkan bir snippet olup olmadığını belirlemek için SEMrush veya başka bir SERP analiz aracını kullanın.
  2. Öne çıkan snippet’in nasıl yapılandırıldığını belirleyin. Paragraf mı , liste mi yoksa tablo mu? (SEMrush aracı veya Anahtar kelimeyi Google’da aratarak öğrenebilirsiniz.)
  3. Snippet’in yanıtladığı soruyu, blog gönderisi alt başlıklarınızdan birinde kullanın.
  4. Soruyu alt başlıktan hemen sonra cevaplayın. Öne çıkan snippet’te mevcut olandan daha iyi olan kısa bir cevap yazın.

Öne Çıkan Snippet İçin Daha Fazla İpucu

Öne çıkan snippet’da yer almak için birkaç taktik daha var! Bu taktikleri başka yerde göremeyebilirsiniz. Çünkü; deneyim ve tecrübelerimden yola çıkarak sadece sizinle paylaşıyorum. 🙂

  • Öne çıkan bir snippet yanıtı ile zaten üst sıralarda yer almakta olduğunuz içeriği optimize edin; Snippet’lerin yüzde 99,58’i zaten bir SERP’in birinci sayfasında bulunan sayfalardan geliyor.
  • Cevaplarınızda gerçekleri ve rakamları kullanın. Verdiğiniz bilgi somut olsun.
  • İçeriğinizde birden fazla “İnsanlar da soruyor” sorusunu yanıtlayın. Öne çıkan snippet’lerin çoğu SERP’in bu bölümünde bulunanlar gibi daha uzun kuyruklu anahtar kelimeler tarafından tetikleniyor.

5. Eski ve Zayıf İçeriklerinizi Silin veya Güncelleyin

Arama motorları yeni içeriğe öncelik verir. Unutmayın! Google’ın önceliği kullanıcılarına eşsiz bir deneyim yaşatmaktır. Daha önce de belirtildiği gibi, güncel içerik, bir sıralama faktörüdür. Eski blog gönderilerini daha iyi, daha yararlı ve güvenilir bilgilerle güncellemek, sıralamaları ve trafiği büyük ölçüde artırabilir.

Bu stratejiyi kendiniz nasıl uygulayacağınız aşağıda açıkladım. Hemen inceleyelim!

  1. Önemli arama hacmine sahip anahtar kelimeler için daha üst sıralarda yer alma potansiyeline sahip blog yazılarını belirleyin.
  2. Daha kaliteli bir web sitesine sahip olmak ve tarama bütçesini geliştirmek için gönderiyi güncelleyin veya silin.
  3. SEO uyumlu makale yazarken, dahili ve harici bağlantıları kullanın.
  4. SEO uyumlu içeriğinizi veya makalenizi CTA‘larla dönüşüm için optimize edin.
  5. SEO uyumlu makale yayınlayın; arama motorlarının içeriği yeniden taraması ve yeniden dizine eklemesi için yayınlama tarihini değiştirdiğinizden emin olun. SEO uyumlu makalenin güncellenme tarihi site haritasından öğrenebilirsiniz. 🙂

Daha fazla SEO ipucu için Instagram’dan beni takip etmeyi unutmayın!

Instagram: ogulcan.demirer

Oğulcan Demirer

SEO bir deniz ve ben sadece bir SEO sakiniyim. Bu denizin dalgalı ya da sakin olması da benim için önemli değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu