SEO

Yinelenen İçerik Nedir? SEO Üzerindeki Etkileri

Yinelenen İçerik Nedir?

Yinelenen içerik, web sitenizdeki veya başka web sitelerindeki içeriğin benzer veya tam kopyası olan içeriktir. Bir web sitesinde çok fazla yinelenen içeriğe sahip olmak, Google sıralamalarını olumsuz etkileyebilir. Kısaca; internette birden fazla yerde görünen içeriktir.

Üretmek için üzerinde saatlerce emek harcayıp, çok çalıştığınız yeni içeriklerinizin görünmez olmasına izin vermeyin!

Not: Bir sayfanızın yinelenen içerik nedeniyle cezalandırıldığınıza dair Google Search Console‘dan bir bildirim görmezsiniz. Ancak bu durum, sitenizin birden çok sayfada ve hatta birden çok sitede aynı veya benzer içeriğe sahip olduğu için cezalandırılmadığı anlamına gelmiyor!

Yinelenen İçerik: Neden Önemlidir? SEO Üzerindeki Etkisi Nedir?

Yinelenen içerik teknik olarak bir Google cezası olmasa da, arama motoru sıralamalarını ve tarama sorunlarını tetiklemektedir. Benzersiz içerik ise, yalnızca bir sayfa için oluşturulmuş ve yalnızca bu sayfada görünen içeriktir.

Kopya ve Yinelenen İçerik Organik Trafik Kaybı

Arama motorları olumlu kullanıcı deneyimine ve dolayısıyla benzersiz içeriğe güvenir. Bu nedenle aynı veya benzer içerik yalnızca bir kez dizine eklenir. Google bir sitede veya birden fazla sitede aynı içerikle karşılaştığında, arama motorunun algoritması hangi içeriğin sıralanacağına karar vermekte zorlanabilir.

Arama motoru bir sayfanın içeriğini kopya içerik ve aldatma girişimi olarak algılarsa, sayfanın değeri düşürülür veya dizinden kaldırılır.

Her arama motoru kullanıcı deneyimine büyük önem vermektedir. Bu yüzden Google ve diğer arama motorları, özgün, güncel ve güvenilir bilgiler içeren sayfaları dizine eklemek ve göstermek için çalışıyor.

Çok sayıda yinelenen içeriğe sahip sitelerin karşılaştığı iki ana sorunu sizinle paylaşmak istedim. Bunlar;

1- Organik Trafik Kaybı

Google, diğer sayfalardan kopyalanan içeriği kullanan sayfaları Google dizininde sıralamak istemez. Üstelik, kendi web sitenizdeki sayfalar da buna dahildir. Ayrıca, Organik trafiğin düşmesi birçok farklı sebepten dolayı gerçekleşebilir.

Yinelenen Kopya İçeriğin Organik Trafiğe Etkisi

Google arama botları/örümcekleri, hangi sayfanın “orijinal” olduğundan emin olamaz. Bu yüzden Google, bu üç birbirine benzer sayfanın da sıralamalarına müdahale eder.

Organik trafiğinizdeki düşüşün yinelenen içerikten kaynaklanmadığına emin misiniz? Organik trafiğinizin neden düştüğünü merak ediyorsanız aşağıdaki blog yazımı inceleyebilirsiniz.

https://www.ogulcandemirer.com/organik-trafigim-neden-dusuyor/

2- Daha Az Dizine Eklenmiş Sayfa

Bu kısım özellikle çok sayfaya sahip web siteleri için oldukça önemlidir. Bazen Google, yalnızca tekrarlayan içeriğin sıralamasını düşürmez. Sitenizde dizine eklenmeyen sayfalarınız varsa bunun nedeni, tarama bütçenizin yinelenen içerikler yüzünden boşa gidiyor olabilir.

Yinelenen İçerik Sorunları  Nasıl Oluşur?

Çoğu durumda, web sitesi sahipleri ve SEO uzmanları yinelenen içerikleri bilinçli bir şekilde oluşturmamaktadır. Ancak bu, dışarıda olmadığı anlamına gelmez. Aslında, bazı tahminlere göre, internetin %29’a kadarı aslında yinelenen içeriktir!

Yinelenen içeriğin istemeden oluşturulduğu en yaygın yollardan bazılarına bir göz atalım:

1. URL varyasyonları

Tıklama izleme ve bazı analiz kodları gibi URL parametreleri, yinelenen içerik sorunlarına neden olabilir. Bu, yalnızca parametrelerin kendisinden değil, aynı zamanda bu parametrelerin URL’nin kendisinde görünme sırasından da kaynaklanan bir sorun olabilir.

2. HTTP ve HTTPS veya WWW ve WWW olmayan sayfalar

Sitenizin “www.site.com” ve “site.com” adreslerinde (“www” öneki olan ve olmayan) farklı sürümleri varsa ve aynı içerik her iki sürümde de bulunuyorsa, bunların her birinin kopyalarını etkili bir şekilde oluşturmuşsunuzdur. Aynı durum, sürümleri hem http:// hem de https:// olarak tutan siteler için de geçerlidir. Bir sayfanın her iki sürümü de yayındaysa ve arama motorları tarafından görülebiliyorsa, yinelenen içerik sorunuyla karşılaşabilirsiniz.

3. Klonlanmış Sayfa veya İçerikler

Web siteniz üzerinde bir sayfayı, içeriği veya bir ürünü birden fazla kullanmış olabilir ya da kopyalamış olabilirsiniz. Sadece sayfa, içerik veya bir ürün de değil. Meta başlık, URL’ler ve meta açıklamalar da kopya içerik olarak görüntülenmektedir.

Meta etiketlerin kopya olması/tekrarlanması da Google ve diğer arama motoru botlarının arama işleminde karmaşıklığa yol açar.

4. İçerik ve Sayfa Hataları

Site içerisinde yinelenen içerik sorunu, genellikle sitenizde oluşan teknik bir hatadan kaynaklanmaktadır. Bu hatalardan en basit ise; “kalıcı bağlantılar” yani URL hatalarıdır.

Sitenizdeki içerikler artıkça kontrol daha zor hale gelir ve bu tarz sorunlarla daha fazla karşılaşmaya başlarsınız. İçerik ve sayfa hatalarından kaynaklı kopya içerik sorunları genellikle de e-ticaret sitelerinde görüntülenmektedir. Bir tedarikçiden bir ürün XML’i alındığında, aynı ürün aynı açıklamalar ile başka sitelerde de aynı yer alıyorsa; o ürün internet üzerinde birden çok yinelenmiş sayılabilir.

H1, H2, H3 Etiketlerindeki Anahtar Kelimeler

Kopya içerik sorunlarından birisi de H Etiketleridir. Yinelenen H1 ve sayfalardaki diğer başlık etiketi sorunlarının çözülmesi ve analiz edilmesi de oldukça kolaydır. Kopya H etiketi sorunlarını çözmek kolay olsa da arama motoru botları için büyük bir sorundur. Bu sorun; tam olarak aynı metin olan bir başlık etiketiniz ve bir H1 etiketiniz olduğudur. Benzer bir başlık etiketine ve bir H1 etiketine sahip olmak bu duruma dahil değildir.

Ancak web siteniz aşırı optimize edilmiş, bir tür anahtar kelime doldurma gibi göründüğü için tamamen aynı metne sahip olmaktan kaçınmalısınız.

Bu, SEO uzmanlarının eski SEO taktiğidir. Bahsettiğim zamanlar 2011-2014 tarihleri arasındadır.

Bu nedenle, yalnızca Google’ı memnun etmek için değil, kullanıcılara da güven vermek için oldukça önemlidir.

Kopya Meta Açıklamalar

Sayfa başlıkları ve açıklamalar da kopya içerik sorunu oluşturabilmektedir. H başlıkları ile sayfa başlıkları her ne kadar karıştırılsa da ikisi de kopya içerik sorunu ile karşı karşıya kalabilmektedir. 🙂 Meta açıklamalarınızı ve meta başlıklarınızın özgün olmasına özen gösterin. Daha iyi bir tarama bütçesi, daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve daha fazla organik trafik için; özgün içerikler büyük bir öneme sahiptir.

Uluslararası Yinelenen İçerik

Sitenizi farklı diller için de kullanıyorsanız, muhtemelen yinelenen içerikleriniz bulunmaktadır. Yinelenen içerikle ilgili herhangi bir sorun yaşamamanız için bu durumda “hreflang” icat edilmiştir. 🙂

Bu şekilde arama motoruna sayfanızın <head> bölümünde hangi sayfaların hangi ülkeye ve hangi dile yönelik olduğunu yazabilirsiniz.

Hreflang, example.com’un aynı konu için iki farklı içerik sürümüne sahip olduğunu arama motoru botlarına bildirmektedir.

Sitenizde Yinelenen İçerikleri Nasıl Bulabilirsiniz?

Yinelenen içeriği izlemek için kullanılabilecek birçok farklı araç ve yöntem bulunmaktadır.

  • Sitenizdeki yinelenen içeriği bulmanın en kolay yolu, metinleri kopyalayıp Google’da aramaktır. Evet, oldukça basit gibi dursa da gayet etkili bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. 🙂
  • Siteliner.com (Copyscape tarafından yapılmıştır) aracını kullanmak, sitenizdeki yinelenen içerik sorunlarını hızlı bir şekilde belirlemenize yardımcı olabilir.

Site Denetimi Yapın

Screaming Frog, Ahrefs, Semrush vb. SEO araçları site denetimi yaparak yinelenen içeriklerinizi analiz etmenize yardımcı olmaktadır.

Screaming Frog aracı üzerinden kopyalanmış sayfaları, sayfa başlıklarını, anahtar kelimeleri, H Başlık etiketlerini ve URL’leri analiz edebilirsiniz.

Yinelenen İçerik Sorunu Nasıl Düzeltilir?

Sitenizde büyük ölçüde benzer içeriğe sahip olan birden çok sayfa varsa, tercih edilen URL’yi Google’a belirtmenin birçok yolu vardır. Bu işleme “standartlaştırma” (canonicalization) denir. Ayrıca, Canonical etiketi hakkındaki detaylı bilgiye aşağıdaki blog yazımdan ulaşabilirsiniz.

https://www.ogulcandemirer.com/canonical-url/

Yinelenen içerik sorunlarını çözmenin birkaç farklı yöntemi bulunmaktadır. Bunlar;

  • 301 Yönlendirmeleri: Sitenizi yeniden yapılandırdıysanız kullanıcıları, Googlebot’u ve diğer örümcekleri yeniden yönlendirmek için .htaccess dosyanızda 301 yeniden yönlendirmelerini (“RedirectPermanent”) kullanın. WordPress kullanıyorsanız bunu RankMath vb. SEO araçları üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
  • Tutarlılık: Kopya içeriklerde ve bozuk bağlantılardaki en önemli unsur tutarsızlıktır. Dahili bağlantılarınızın tutarlı olmasına özen gösterin. Örneğin, http://www.siteadi.com/sayfa/http://www.siteadi.com/sayfa ve http://www.siteadi.com/sayfa/index.html adreslerine bağlantı vermeyin.
  • Üst Düzey Alan Adları Kullanın: Arama motorlarının bir içeriği en uygun sürümünü dizinine eklemesine yardımcı olmak için o ülkeye özgü içeriği yönetirken mümkün olduğunca üst düzey alan adları kullanın. http://www.siteadi.com/it veya http://it.siteadi.com siteleriyle karşılaştırıldığında http://www.siteadi.it sitesinin İtalya’ya ait ve İtalyanca içerikler barındırdığını belirleyebilmektedir. Üst düzey alan adları kullanamıyorsanız; Hreflang kullanmanız oldukça önemlidir.
  • Gereksiz ve Zayıf İçerikler Yayınlamayın: Kullanıcılar alakasız, zayıf veya boş bir içerikle karşılaşmaktan hoşlanmamaktadır. Bu tarz içerikleriniz bulunuyorsa ya en alakalı sayfalara 301 yönlendirmesi ile yönlendirin ya da kullanmak zorundaysanız da noindex etiketi kullanın. Noindex etiketi ile arama motoru botları bu sayfaların dizine eklenmesini engellemektedir.

Not: Google, bir robots.txt dosyasıyla veya diğer yöntemlerle, web sitenizdeki yinelenen içeriğe tarayıcı erişimini engellemenizi önermemektedir. (Kaynak: https://developers.google.com/search/docs/advanced/guidelines/duplicate-content?hl=tr)

Oğulcan Demirer

SEO bir deniz ve ben sadece bir SEO sakiniyim. Bu denizin dalgalı ya da sakin olması da benim için önemli değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu