SEOSEO Terimleri

Meta Etiketi Nedir? SEO’ya Nasıl Etki Eder?

Meta etiketi , bir sayfanın içeriğini açıklayan HTML formatındaki metin parçacıklarıdır. Meta etiketler sayfanın kendisinde değil, yalnızca sayfanın kaynak kodunda görüntülenmektedir. Meta etiketler aslında arama motorlarına bir web sayfasının ne hakkında olduğunu söylemeye yardımcı olan küçük içerik tanımlayıcılarıdır.

Meta Etiketi ve SEO

Meta etiketi, SEO çalışmalarında büyük bir öneme sahiptir. Bu yazımın amacı; hangi meta etiketlerin SEO sıralamanıza potansiyel olarak yardımcı olabileceğini ve hangilerinin çoğunlukla kullanım dışı kaldığını açıklamaktır.

Meta Etiketi

Birçok meta etiketi bulunmaktadır. Yazının geri kalanında meta etiketleri hakkında detaylı bilgiye ve tanımlamalara ulaşabilirsiniz.

HTML Meta Etiketleri ve Tanımlamaları

Arama sonuçlarında daha iyi sıralamarda yer almak istiyorsanız, meta etiketlerinizin kullanıcı memnuniyetine odaklanan yüksek kaliteli içeriğe sahip olması gerekmektedir.

İNDİRİMLİ FİYATLARI KAÇIRMA!

Profesyonel SEO Danışmanlığı hizmeti alarak daha fazla organik trafiğe ve dönüşüme ulaşın!

İndex Meta Etiketleri ve Kullanımı

  • İndex: Sayfayı dizine eklemeye izin verdiğiniz anlamına gelir.
  • Noindex: Sayfayı dizine eklemeye izin vermediğiniz anlamına gelir.
  • Follow: Sayfa içinde verilen bağlantının robot tarafından izlenmesine izin verdiğiniz anlamına gelir.
  • Nofollow: Sayfa içinde verilen bağlantının robot tarafından izlenmesine izin vermediğiniz anlamına gelir.

Kullanımı: <meta name=”robots” content=”index, noindex, nofollow, follow”/>

Robots meta etiketi, tek bir sayfanın dizine nasıl eklenmesi ve Google Arama sonuçlarında kullanıcılara nasıl sunulması gerektiğini kontrol etmek için ayrıntılı, sayfaya özel bir yaklaşım kullanabilmenizi sağlamaktadır. Robots meta etiketini belirli bir sayfanın <head> bölümüne aşağıdaki yerleştirin:

<!DOCTYPE html>
<html><head>
<meta name="robots" content="noindex" />
(…)
</head>
<body>(…)</body>
</html>

 

Kullanımı: <meta name=”robots” content=”index, noindex, nofollow, follow”/>
Content-Type: Bu etiket, özellikle de Türkçe içerikler için oldukça önemlidir. Çünkü bu meta etiketi olmazsa, ön tanımlı olan ISO-8859-1 olarak tanınır ve sitenizin Türkçe karakterlerine izin verilemez. İçeriklerimiz Türkçe olacak ise UTF-8 olarak tanımlandırmamız gerekiyor.
Kullanımı: <meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=UTF8”/>
Nosnippet: Arama sonuçlarında snippet olarak metin veya video önizlemeleri gösterme anlamına gelir.
Kullanımı: <meta name=”robots” content=”nosnippet”/>
Max-snippet: Bu meta etiketi ile metin snippetinin karakter uzunluğu sınırlandırılmaktadır. Hiç görünmesini istemiyorsanız 0 veya her önizleme uzunluğuna izin vermek için -1 değeri vermelisiniz.
Kullanımı: <meta name=”robots” content=”max-snippet:[sayı]”/>
Max-image-preview:[boyut]: Bu etiket ile birlikte ilişikli resmin boyutu sınırlandırılmaktadır. Resim, boyut değeri olarak “none”, “standart” veya “large” olabilmektedir.
Kullanımı: <meta name=”robots” content=”max-iamge-preview:[boyut]”/>
Max-video-preview:[sayı]: Bu etiket ile ilişkilendirilmiş video önizlemelerini saniye ile sınırlandırmaktadır. Haraketsiz bir kareye izin vermek için 0, her önizleme karesine izin vermek için -1 değerleri kullanılmalıdır.
Kullanımı: <meta name=”robots” content=”max-video-preview:[sayi]”/>
Noarchive: Sayfanın önizleme için ekran görüntüsünün oluşturulamayacağı anlamına gelmektedir.
Kullanımı: <meta name=”robots” content=”noarchive”/>
Unavailable_after:[tarih]: Sayfanızın taranmasını ve dizine eklenmeyi durdurulmasını istediğiniz tarihi ve saati belirlemenizi sağlar.
Kullanımı: <meta name=”robots” content=”unavailable_after:[tarih]”/>
Noimageindex:            İlişkili sayfadaki görselleri dizine eklemek istenmediği zaman kullanılır.
Kullanımı: <meta name=”robots” content=”noimageindex”/>
None: Bu etiket, noindex ve nofollow etiketleri ile eşdeğerdir.
Kullanımı: <meta name=”robots” content=”none”/>
All: Bu meta etiketi, index ve follow etiketleri ile aynı özellikleri taşımaktadır.
Kullanımı: <meta name=”robots” content=”all”/>

Google’ın anladığı meta etiketler

Google, sitenizin sayfalarının Google Arama’da nasıl görüneceğini kontrol etmenize yardımcı olmak için hem sayfa meta etiketleri hem de satır içi yönergeleri desteklemektedir. Google’ın resmi Youtube hesabında yayınladığı bu videoyu izleyebilirsiniz.

Sayfa düzeyinde meta etiketler, web yöneticilerinin arama motorlarına siteleri hakkında bilgi sağlamaları için iyi bir yoldur. Meta etiketler, her tür istemciye bilgi vermek için kullanılabilir. Her sistem, yalnızca tanıdığı meta etiketleri işleme alır ve geri kalanı yok sayar. Meta etiketler, HTML sayfanızın <head> bölümüne eklenir ve genellikle şöyle görünür:

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <meta charset="utf-8" />
    <meta name="description" content="Author: A.N. Author, Illustrator: P. Picture, Category: Books, Price:  £9.24, Length: 784 pages" />
    <meta name="google-site-verification" content="+nxGUDJ4QpAZ5l9Bsjdi102tLVC21AIh5d1Nl23908vVuFHs34=" />
    <title>Example Books - high-quality used books for children</title>
    <meta name="robots" content="noindex,nofollow" />
  </head>
</html>

Google aşağıdaki meta etiketleri anlar:

Google’ın anladığı meta etiketler
<meta name="description" content="A description of the page" /> Bu meta etiketi, bir sayfanın kısa bir açıklamasını sağlamak için kullanmalısınız. Bu meta açıklama, arama sonuçlarında gösterilen snippet’te yer almaktadır. İdeal meta açıklama uzunluğu 120-160 karakter olarak bilinmektedir.
<meta name="robots" content="..., ..." />

<meta name=”googlebot” content=”..., ...” />

Bu meta etiketleri, arama motoru tarama ve dizine ekleme işlemlerini kontrol etmektedir.

<meta name="robots" ... meta etiketi, tüm arama motorları için geçerliyken <meta name="googlebot ... meta etiketi sadece Google’a özel bir etikettir.

Varsayılan değerler index, follow şeklinde olup belirtilmeleri gerekmez. Google’ın anladığı değerlerin tam listesi için geçerli yönergeler listesini inceleyebilirsiniz.

<meta name="google" content="nositelinkssearchbox" /> Kullanıcılar arama yaptıklarında, Google Arama sonuçlarında bazen, sitenizin diğer doğrudan bağlantılarıyla birlikte, sitenize özgü bir arama kutusu görüntülenmektedir. Bu meta etiketi Google’a, site bağlantısı arama kutusunu göstermeyeceğini bildirmektedir.
<meta name="googlebot" content="notranslate" /> Google, bir sayfanın içeriğinin kullanıcının okumak isteyeceği dilde olmadığını tespit ettiğinde, arama sonuçlarında çevrilmiş bir başlık bağlantısı ve snippet sağlayabilir.
<meta name="google" content="nopagereadaloud" /> Google metin okuma hizmetlerinin metin okuma (TTS) işlevini kullanarak web sayfalarını sesli okumasını engellemektedir.
<meta name="google-site-verification" content="..." /> Search Console’a ilişkin sahipliği doğrulamak için bu etiketi, sitenizin üst düzey sayfasında kullanabilirsiniz. name ve content özelliklerinin değerleri (büyük ve küçük harfler dahil) size sunulanlarla birebir eşleşmelidir. Ancak, XHTML şeklindeki etiketi HTML olarak değiştirmenizin veya etiketin biçiminin sayfanızın biçimiyle eşleşip eşleşmemesinin önemi yoktur.
<meta http-equiv="Content-Type" content="...; charset=..." />
<meta charset="..." />
Bu, sayfanın içerik türünü ve karakter kümesini tanımlar. İçerik özelliği değerini tırnak işareti içine almayı unutmayın! Aksi takdirde karakter kümesi özelliği yanlış yorumlanabilmektedir. Unicode/UTF-8 kullanmanızı öneriyorum.
<meta http-equiv="refresh" content="...;url=..." /> Bu meta etiketi, kullanıcıyı belirli bir süre sonra yeni bir URL’ye gönderir ve bazen basit bir yeniden yönlendirme biçimi olarak kullanılır.
<meta name="viewport" content="..." /> Bu meta etiketi, tarayıcıya bir sayfanın mobil cihazda nasıl oluşturulacağını bildirmektedir. Bu etiketin varlığı, Google’a sayfanın mobil uyumlu olduğunu gösterir.
<meta name="rating" content="adult" />

<meta name="rating" content="RTA-5042-1996-1400-1577-RTA" />

Sayfayı yetişkinlere uygun içeriğe sahip olarak etiketlemeye yarar sağlamaktadır. Böylelikle, sayfanın Güvenli Arama sonuçları tarafından filtrelenmesi sağlanır.

Meta etiketler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

https://developers.google.com/search/docs/advanced/crawling/special-tags?hl=tr

Oğulcan Demirer

SEO bir deniz ve ben sadece bir SEO sakiniyim. Bu denizin dalgalı ya da sakin olması da benim için önemli değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu