SEO

Ölçmeniz Gereken En Önemli SEO Metrikleri

SEO‘da zor olan şey, verinin eksikliği değildir. Aksine, çoğu zaman çok fazlasına sahip olabilirsiniz. SEO metrikleri kimi zaman karmaşık veya zor gelebilir. Metrikler, SEO ile ilgilenenlerin kafasını karıştırabiliyor. İşte, bu kadar çok metrik varken hangi SEO metrikleri değerlendirmeniz veya yorumlanız gerektiğini sizinle paylaştım.

Bu makale, hangi ölçümlerin neden kritik olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca her birini nasıl ölçeceğinizi de öğreneceksiniz.

Hemen başlayalım.

SEO Metrikleri: Ölçümler nedir ve neden önemlidir?

SEO metrikleri, SEO çabalarınızı değerlendirmenizi ve optimizasyon kararlarına ulaşmanızı sağlayan verilerdir. Ayrıca değişiklikleri tespit etmenize, fırsatları belirlemenize ve hataları belirlemenize imkan sağlar.

Analiz etmeyi seçtiğiniz metrikler, web sitenize ve SEO hedeflerinize bağlıdır. Bu yüzden, siteden siteye göre değişiklik gösterebilir. Ancak, her SEO uzmanının her zaman izlemesi gereken bazı temel metrikler vardır.

Akılda tutulması gereken başka bir şey daha var: Bazı SEO metrikleri, tek başına baktığınızda yeterli değildir. Diğer SEO metrikleriyle ilişkili olarak görüntülerken yararlı bilgiler edineceksiniz.

Hangi SEO metriklerini tutarlı bir şekilde analiz etmeniz gerektiğini, haftalık hangi SEO metriklerini değerlendirmeniz gerektiğini sizinle paylaşacağım. Ayrıca SEO için çeşitli metriklerin önemini hakkında bilgiler vereceğim.

Daha Fazla Performans İçin En Önemli SEO Metrikleri

1. Anahtar Kelime Sıralaması

Anahtar Kelime Sıralaması Nedir?

Belirli bir anahtar kelime için bir sayfayı optimize ettiğinizde, hedefiniz arama sonuç sayfasında mümkün olduğunca üst sıralarda yer almaktır. Anahtar kelime sıralaması, belirli bir anahtar kelime araması için sayfanızın SERP’deki konumunu ifade etmektedir.

Neden Analiz Etmelisiniz?

Anahtar kelime sıralaması muhtemelen analiz edilmesi gerekilen en basit SEO metrikleri arasında yer almaktadır. Bir sayfayı bir anahtar kelime için ne kadar başarılı bir şekilde optimize ettiğinizin neredeyse doğrudan bir ölçüsüdür. Çünkü domain otoritesi ve anahtar kelimeyle ilgili olmayan diğer sıralama faktörleri de içeriğinizin sıralamasını etkilemektedir.

Sıralamayı yükseltmek için yapılan optimizasyon çalışmaları zaman aldığı için izlemeniz gereken bir süreçtir. Ayrıca, tatmin olduğunuz bir seviyeye ulaştığınızda da bu seviyeyi korumalısınız. Bu, değişiklikleri ve sapmaları tespit edebilmeniz için sık sık ölçüm yapmamanız gerekiyor.

Nasıl Analiz Edebilirsiniz?

Google Search Console’da sitenizin sıralandığı anahtar kelimeleri ve sayfaları görüntüleyebilirsiniz. Ancak, arama sorgusu verileri eksiktir ve kontrol paneli sınırlıdır. Bu ölçümün önemini göz önünde bulundurarak, Semrush ve Ahrefs gibi bir anahtar kelime analiz aracı kullanabilirsiniz.

Bu araçlar, hedeflediğiniz veya sıralama elde ettiğiniz anahtar kelimeler hakkında birçok ipucunu size sunacaktır. Ayrıca, arama yapılan anahtar kelimeler ile hedef kitlenizi ve davranışlarını da yakından tanıyabilir, takip edebilirsiniz.

Anahtar kelime analiz araçları ile trendleri görüntüleyebilir, yeni konu başlıkları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bir anahtar kelimenin rekabet seviyesini, arama amacını ve diğer alternatif kelimelerini de öğrenebilirsiniz.

2. Organik Trafik 

Organik Trafik Nedir?

Organik trafik, sitenizin organik tıklamalar sonucunda aldığı trafiği ifade eder. Site trafiğinizin, PPC veya görüntülü reklamlarda olanın aksine, ödeme yapmadan SERP (Arama Sonuç Sayfası) üzerinden aldığınız trafiktir.

Neden Analiz Etmelisiniz?

Organik trafiği artırmak genellikle SEO çalışmalarının en önemli amacıdır. Gördüğümüz gibi, sıralama önemlidir; sıralama ne kadar iyi olursa, trafiği artırma şansınız o kadar yüksek olur. (Ayrıca TO’yu da göz önünde bulundurmanız gerekir, ancak bu bir sonraki noktadır.)

Performanslarını ölçmek için tüm sayfalarınıza gelen organik trafiği izlemek istiyorsunuz. Sayfaların neden kazandığını veya kaybettiğini ve hangilerinin optimize edilmesi gerektiğini araştırın. Bunu nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız; çeşitli araçlar kullanmanız gerekir. Bu araçlar, Google Analytics, Google Search Console veya diğer üçüncü parti SEO araçları olabilir.

Organik trafik Nasıl Analiz Edilir?

Google Analytics’te site genelindeki trafiğinizi analiz edebilirsiniz. Aracı biraz araştırarak sayfaya özel verileri bulabilirsiniz. Örneğin; en çok trafik alan sayfanızı Google Analytics yardımıyla çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Google Search Console, organik tıklamalar hakkında temel veriler sağlar. Ancak buradan daha derin bir analize geçmenizi öneririm. Örneğin, trafiğin değerini anlamak için anahtar kelimenin rekabetiyle kıyaslama yapın. Organik trafiğin analizi, günlük olarak izlenmesi gereken bir başka önemli SEO metriğidir.

Bunu yapmak için, Semrush ve Ahrefs gibi daha gelişmiş bir araca ihtiyacınız olacaktır. Trafik verilerinizi bu araçlar yardımıyla görüntüleyebilir, sektörel veya bireysel rakiplerle kıyaslama yapabilir ve işinizle ilgili tüm organik arama ortamını kolayca izleyebilirsiniz. Ayrıca, bu araçlardan elde edilen veriler yardımıyla kendinize has SEO stratejileri de oluşturabilirsiniz.

3. Organik Tıklama Oranı

Organik Tıklama Oranı Nedir, Ne İşe Yarar?

Organik Tıklama Oranları

Organik tıklama oranı, URL’nizi SERP’de gördükten sonra tıklayan kişilerin yüzdesini gösterir. Toplam gösterimleri sayfanıza yapılan tıklama sayısına bölünmesi ile sonuca ulaşılır.

Neden Analiz Etmelisiniz?

Sayfanızı bulan kaç kişinin içeriğine ulaşmak için tıkladığını da bilmelisiniz. Arama yapanların büyük bir yüzdesinin SERP’de URL’nizi tıklaması, onları sayfa içeriğinizin sorgularına cevap verdiğine ikna ettiğinizin büyük bir işaretidir.

Sıralama ve tıklanma oranı arasında hiç şüphesiz ki bir ilişki vardır. İlk konum en yüksek ortalama  tıklanma oranına sahiptir. Fakat, her zaman bu durum geçerli olmayabiliyor. Sebebi; 2. sırada yer alan rakibinizin daha dikkat çekici başlık kullanıyor olması veya kullanıcıları siteyi daha güvenilir buluyor olması olabilir. Farklı araçlar size önemli ölçüde değişen farklı sayılar sağlayabilir. Bunun nedeni, sektör türü, sıfır tıklamalı aramalar , SERP özellikleri ve arama amacı gibi diğer faktörlerin sıralama başına ortalama tıklama oranını etkilemesidir.

Görüntüleme sayılara göre sayfanızın sıralamasını ve tıklanma oranını kontrol edin. Önemli ölçüde daha düşük bir tıklama yüzdesine ulaşırsanız, bunun nedenini araştırmanız gerekir. Çözümü kimi zaman çok basit olabilmektedir. 🙂

Düşük tıklanma oranının birçok nedeni olabilir. İşte kontrol etmeniz gerekenler:

  1. Meta etiketlerinizin (meta başlık ve meta açıklama) SEO yönergeleriyle uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Kullanıcıyı arama sonucuna tıklamaya teşvik edip etmediklerini sorgulayın.
  2. Önerdiğim başka bir neden ise; arama amacını kontrol etmektir. Farklı bir arama amacına sahip bir anahtar kelimeyi hedefliyor olabilirsiniz. Arama yapan kişi, içeriğinizin arama yaptığı amaca uymadığını düşünüyor ve sitenizi ziyaret etmiyor olabilir.
  3. Bu metriği ölçmenizin üçüncü nedeni, sıfır tıklamalı aramaları belirlemektir. Sıfır tıklama aramaları, SERP içinde yanıtlanan sorgulardır. Arama yapan kişi herhangi bir sonuca tıklamaz. Bir anahtar kelime için yüksek sıfır tıklama yüzdesi, düşük bir tıklanma oranına yol açar. Stratejinizi uyumlu hale getirebilmek için bunu önceden bilmeniz gerekiyor.

Nasıl Analiz Edilir?

SEO-metrikleri-tiklama-orani

Tıklama oranını ölçmek, günlük SEO analizi yapmanın önemli bir parçasıdır. Google Search Console’da belirli bir sayfa veya anahtar kelime için ortalama tıklanma oranını bulabilirsiniz.

4. Organik Dönüşüm Oranı

Organik Dönüşüm Oranı Nedir?

Organik dönüşüm oranı, satın alma/iletişime geçme ve benzeri işlemleri gerçekleştiren organik ziyaretçilerin yüzdesini temsil eder. Esasen web sitesinde gerçekleştirilen ve işletmeye göre farklılık gösteren bir işlemdir. Yani, herhangi sabit bir oran bulunmamaktadır. En yaygın örnekleri şunlardır: kaydolma, satın alma işlemi yapma veya bir form doldurma işlemidir.

Neden Analiz Etmelisiniz?

SEO’nun amacı, her ne kadar organik trafik sayısını artırmak gibi gözükse de aslında dönüşüm sayılarını artırmaktır. Bir SEO başarısı ancak dönüşüm oranı ile ölçümlenebileceğini düşünüyorum. Trafik sayısından çok trafik kaliteli olması tercih edilmelidir, kalitesi ölçülmelidir. Birçok  dijital pazarlama uzmanı için organik dönüşüm oranı, dijital pazarlama çabalarının verimliliğini ölçen bir numaralı metriktir.

Not: ben de bu düşüncedeyim. SEO çalışmaları size hiçbir dönüşüm getirmiyorsa, başarılı bir SEO süreci yürütülmemiştir. Başarı, sadece trafiğin sayısı ile ölçümlenmemelidir.

Düşük bir dönüşüm oranı, içeriğinizin veya ürün sayfanızın daha inandırıcı olması gerektiğini veya kitle hedeflemeniz üzerinde çalışmanız gerektiğini gösterir.

SEO açısından, dönüşüm oranı, sunduğunuz ürün ve hizmetlere kıyasla anahtar kelimelerinizin alaka düzeyini ve arama yapanın amacını analiz etmeniz konusunda size yardımcı olur.

Dönüşüm Oranı Nasıl Ölçülür?

Dönüşüm oranını ölçmek için, etkinlik izlemeyi kurmalısınız ve aracın dönüşümleri etkili bir şekilde ölçebilmesi ve izleyebilmesi için Google Analytics üzerinde hedefler belirlemelisiniz. İşletmenizin türüne ve sayfanın önemine göre haftalık veya aylık olarak izleyin. E-ticaret şirketleri daha da sık izler, ancak bunu GA’da yapmayabilir.

6. Arama Görünürlüğü

Arama Görünürlüğü Nedir?

Arama görünürlüğü, sayfanızın kullanıcı için SERP’de ne kadar görünür olduğunu ölçmektedir. Anahtar kelimenin hacmine göre görünürlük artabilir.

Nasıl Analiz Edilir?

Arama görünürlüğünü ölçmek, bir sıralama izleme aracının görevidir. Bu işlemi Google Search Console üzerinde de gerçekleştirebilirsiniz.

Bir sayfanın SERP’deki görünürlüğünü üç faktöre dayalı olarak hesaplanır:

  1. Anahtar kelime pozisyonu nerede?
  2. SERP üzerinde SERP özellikleri var mı?
  3. Ekranın üst kısmında mı yoksa altında mı?

8. İndeksli Sayfalar (Dizine Eklenen Sayfalar)

İndexli Sayfalar Nedir?

Dizine eklenen sayfalar, bir arama motorunun alanınızın URL’lerinden kaçının dizine eklendiğini gösterir. İndekslenmeyen bir sayfa SERP’de görünmez. Bunun nedeni, dizine eklenmesini istememeniz veya Google’ın bunları teknik bir sorun veya başka nedenlerle dizine eklememesi olabilir.

Neden Ölçmelisiniz?

Dizine eklenen sayfaların sayısını izlemek, yıllardan beri yapılan bir alışkanlıktır. Çünkü; sayının web siteniz için makul olduğunu ve web sitesinde yaptığınız değişiklikleri yansıttığını görmek istiyorsunuz. Dizine eklenmesini beklediğiniz bir sayfa varsa bunu görüntülemek için de kullanabilirsiniz. Yeni bir web sitesini başlattığınızda veya yeni bir web sitesine geçiş yaptığınızda, sayfalarınızı tarama ve dizine ekleme sürecini takip edebilirsiniz. Ki, takip etmeniz de gerekiyor. 🙂

Nasıl ölçülür?

Google Search Console, günlük olarak dizine eklenen ve dizine eklenmeyen sayfaların sayısı hakkında sizi bilgilendirir. Araç ayrıca size bir sayfanın neden dizine eklenmediğini de verir.

9. Tarama İstatistikleri

SEO Metrikleri - Tarama İstatistikleriTarama İstatistikleri Nedir?

Tarama istatistikleri ve tarama bütçesi bir çok SEO uzmanının atladığı, unuttuğu veya bilmediği bir metriktir. Aslında, en önemli SEO metrikleri arasında yer alır. Peki, tarama istatistikleri nedir?

Arama motorları sitenizi sık sık ziyaret eder ve tarar, ancak tam olarak hangi sayfalarda, ne zaman ve ne sıklıkta olduğunu bilemezsiniz. İşte, bu SEO metriklerine Google Search Console aracı üzerinden ulaşabilirsiniz. Google’ın sitenizi ziyaret edip, hangi sayfaları, ne kadar süre ile taraması sonuç bize verilen verilere tarama istatistikleri denir. Tarama istatistikleri, sitenizdeki tarama etkinliğini iki parametreyle ölçer:

  • Tarama istekleri: Belirli bir süre içinde arama motorunun yaptığı tarama isteklerinin toplam sayısı.
  • Yanıt süresi: Bir sayfanın bir tarama isteğine yanıt vermesi ve içeriği alması için geçen ortalama süre.

Neden ölçmelisiniz?

Arama motoru botları/örümcekleri belirli bir sayfa şablonuna odaklanabilir ve onu diğerlerinden daha sık tarayabilir. Böylece bu sayfaları geliştirebilir ve muhtemelen daha üst sıralarda yer alabilirsiniz.

Nasıl ölçülür?

Cevabı zaten tahmin ettiğinizi düşünüyorum. Fakat, haftalık veya aylık site taramanızı yapmak için Screaming Frog’u kullanmalısınız . Bu araçla denetim yönlendirmeleri yapabilir, kopuk bağlantıları anında tespit edebilir, teknik sorunları kontrol edebilir ve site içi SEO performansınızı iyileştirebilirsiniz.

Sonuç:

SEO metrikleri ile ilgili blog yazımın sonuna geldiniz. Siz de sitenizin performansını, trafiğini ve dönüşüm oranlarını artırmak için düzenli olarak SEO metriklerini analiz edebilirsiniz. SEO metrikleri siteniz hakkında bir çok detayı bulundurur ve sitenizin gelişmesini sağlar. Edindiğiniz SEO metrikleri ile kendi SEO stratejinizi de kurgulayabilirsiniz.

Oğulcan Demirer

SEO bir deniz ve ben sadece bir SEO sakiniyim. Bu denizin dalgalı ya da sakin olması da benim için önemli değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu