SEO

Organik Sıralamanızı Yükseltmek için 5 SEO İpucu

İster küçük bir işletme sahibi olun ister büyük bir e-ticaret sitesini yönetiyor olun, SEO’nun işletmenizin başarısı üzerinde çok büyük bir etkisi vardır.  SEO stratejiniz, potansiyel müşterilerinizin sizi ne kadar kolay bulabileceğini belirler. İnternet kullanıcılarının %75’inin arama sonuçlarının sadece ilk sayfasını incelediğini göz önünde bulunduracak olursak; bu hiç de kolay gözükmüyor!

Sitenizi gelecekteki müşterilerinizin önüne çıkarmak için kullanabileceğiniz 12 basit SEO ipucu ve püf noktası:

1. Birincil ve İkincil Anahtar Kelimeleri Hedefleyin

 

Anahtar kelimeleri anlamak ve nasıl hedefleceğinizi bilmek oldukça önemlidir. SEO’ya yeni başlayanlar veya profesyonel seviyeye geçmek isteyenlerin kafası genellikle burada karışıyor! Hangi anahtar kelimeyi hedeflemeyelim? Nasıl hedeflemem gerekiyor veya hangi anahtar kelimeyi birincil olarak değerlendirmeliyim? Bu soruların cevabı basit! Cevabını da aslında hedef kitleniz belirliyor…

Anahtar kelime araştırması, herhangi bir iyi SEO stratejisinin temelidir. Anahtar kelimeleri etkili bir şekilde nasıl kullanacağınızı biliyorsanız, web sitenize daha fazla insanı çekecek içerikler geliştirebilirsiniz. İlk adım, sayfanızın birincil ve ikincil anahtar kelimelerini tanımlamaktır. Kısacası; kendinize detaylı bir anahtar kelime listesi hazırlayabilirsiniz.

Birincil anahtar kelimeniz içeriğinizin ana odak noktasıdır. Sayfa başına yalnızca bir birincil anahtar kelime seçmeniz gerekir. Bu birincil anahtar kelime, sayfanızın odak noktası, marka kimliğiniz, ürünleriniz ve hizmetlerinizle alakalı olmalıdır.

İkincil anahtar kelimeleriniz ana konuyu desteklemelidir. Konudan bağımsız olmamalıdır. Genellikle birincil anahtar kelimeden daha ayrıntılıdır. Ayrıca alt konuları ve konu başlıklarını temsil eder. Bunları içeriğinize doğal bir şekilde dahil etmeye çalışın, ancak uygunluk göstermiyorsa da kullanmayın.

Birincil ve ikincil anahtar kelimelerinizi bulmak için Semrush ve Ahrefs gibi profesyonel SEO araçlarını kullanabilirsiniz.

2. Fayda Sağlayan, Kaliteli ve Özgün İçerikler Yazın

Kullanıcıların sitenizi bulup geri dönmesini istiyorsanız özgün, kapsamlı ve her zaman güncel olan kaliteli içeriğe ihtiyacınız var.

Özgün içerikler, okuyucuya benzersiz bakış açınızı ve uzmanlığınızı gösterir ve onların sizinle ilişki kurmasını sağlar. Dahası, arama motoru algoritmaları, özellikle de Google, benzersiz içeriği ortaya çıkarmak için tasarlanmıştır. Güvenilir ve orijinal içerik yayınlayanların arama sonuç sayfalarında üst sıralamalarda yer aldığını gözlemleyebilirsiniz.

İçeriğiniz kapsamlı olmalıdır. Örneğin; SEO nedir? konusunu anlattığınızı düşünelim. Sadece “arama motoru optimizasyonudur.” demek ne kadar doğru olacaktır? SEO hakkında tüm bildiklerinizi, deneyimlerinizi ve teknik terimleri ele almanız gerekir. Bu, yayınladığınız içeriğin, bir kullanıcının o konu hakkında bilmek isteyebileceği her şeyi yanıtladığı anlamına gelir. Örneğin; SEO öğrenmek isteyen birisi Site İçi SEO ve Teknik SEO gibi alt konu başlıklarını da görmek hatta okumak ister.

3. Hedef Kitleniz İçin Yazın ve Google İçin Optimize Edin

Sadece Google’da üst sıralamalarda yer almak için bir içerik oluşturuyorsanız; muhtemelen başarısız bir sıralamaya sahip olabilirsiniz. Ancak hedef kitleniz ile alakalı, fayda sağlayan kaliteli içerikler oluşturarak arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’de) başarılı olabilirsiniz.

Hedef kitlenizi yakından tanıyor, onlara çözüm üretip güncel içerikler sunuyorsunuz. Ancak bu içerikleri Google için optimize etmiyorsanız, organik trafiğinizin artmasını beklemek pek de mümkün olmayabiliyor. Çünkü, hedef kitlenizin arama yaptığı anahtar kelimeleri de hedeflemelisiniz.

Örneğin; H2-H6 başlıklarında anahtar kelime kullanımı, kısa, alakalı ve anahtar kelimenin geçtiği URL kullanımı, özgün ve düşük boyutlu görsellerin kullanımı ve çok daha fazlası…

Bu SEO çalışmaları her ne kadar Google için yapılıyor gibi gözükse de kullanıcılar için de büyük bir öneme sahiptir. İçeriğinizin meta açıklaması ve başlığı SERP’de (arama sonuç sayfasında) gözüküyor. Yani hedef kitlemiz bir web sitesi içeriğini ziyaret etmeden önce ilk bu alanları görüntülemiş ve buna göre ziyaret etme kararı almış oluyor.

4. Sayfa Başlığınızı ve Meta Açıklamanızı Optimize Edin

Bir önceki madede de anlattığım gibi, meta etiketler kullanıcılar ve arama motoru botları için oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Genellikle, web sitenizi barındırmak için kullandığınız platform ne olursa olsun, sayfa başlığınızı ve meta açıklamanızı düzenlemenin kolay bir yolunu sunar. Örneğin WordPress, Ticimax, İdeasoft gibi altyapılarda “SEO başlığı” ve “meta açıklaması” etiketli iki kutucuk sunar. Ancak burada dikkat etmemiz gereken bazı maddeler bulunuyor.

İşte birkaç ipucu:

  • Sayfa başlığınızı 30 ila 65 karakter arasında tutun
  • Meta açıklamanızı 160 karakterin altında tutun
  • Hedef anahtar kelimenizi ekleyin
  • Sayfanızın neyle ilgili olduğunu ve onu benzersiz kılan şeyin ne olduğunu anlatın
  • Başlığınızın ve meta açıklamanızın her sayfa için benzersiz olduğundan emin olun

5. Kısa, Açıklayıcı URL’ler Kullanın

Uzun ve karmaşık URL’ler hem Googlebot için hem de kullanıcılar için güven sarsıcı olabilir. URL yapınızı geliştirmek, SEO performansını önemli ölçüde etkileyebilir. Temiz bir URL, arama motorlarının sayfanızı anlamasına yardımcı olabilir ve SERP’lerde size daha kullanıcı dostu bir görünüm kazandırır.

Etkili bir URL şöyle olmalıdır:

  • Anahtar kelimeler kullanın: Mümkünse birincil anahtar kelimenizi eklemeye çalışın
  • Okunabilir olun: Ziyaretçiniz URL’yi okuduğunda sayfanın neyle ilgili olduğunu anlaması kolay olmalıdır
  • Kısa ve öz olun: Daha kısa URL’ler (ortlama 60 karakter) tercih edilir. Bunun nedeni, birçok arama motorunun daha uzun URL’leri işleyememesi ve bunun sonucunda sizi daha alt sıralara koyabilmesidir.

 

Oğulcan Demirer

SEO bir deniz ve ben sadece bir SEO sakiniyim. Bu denizin dalgalı ya da sakin olması da benim için önemli değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu